В препълнена зала се състоя премиерата на филмa „Да бъдеш Христо Пимпирев”

Благодарение на Kaufland България и подкрепата, която оказага за панорамата „Кино с кауза“ за първи път на голям екран бе излъчен филмът „Да бъдеш Христо Пимпирев”. Прожекцията се състоя на 11 октомври в препълненото кино „Одеон“. 


Филмът потопи зрителите в красотата на Антарктида и разказа за пътя на българския учен до Ледения континент. Сценарист и автор на лентата е журналистът Мария Чернева от БНТ. Проф. Пимпирев лично представи пред публиката филма, както и новата си книга „Антарктическия стопаджия”. Той разказа повече и за предстоящата българска полярна експедиция. 


Kaufland е партньор на събитието и на панорамата от филми, ангажирани с наболели проблеми на нашето съвремие, в контекста на подкрепата си за българските полярни експедиции, чийто ръководител е проф. Пимпирев. За първи път компанията подкрепи българските изследователи за Антарктида, като в края на 2022 г. дари 10 тона храни на Българския антарктически институт и на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“. Съвместно те реализираха историческата 31-ва Българска антарктическа експедиция, в която за първи път нашите учени стигнаха до българската полярна база на о. Ливингстън с наш научно-изследователски кораб. 

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.


Христо Пимпирев Антарктическия стопаджия Kaufland

бюлетин

още реакция