Поетична и разтърсваща късометражна анимация

„Седем смъртни гряха“ от Анимитер в Кинематограф.

Иван ВраминДимитър Димитров – Анимитер е име, което в последните години все по-малко има нужда от допълнително представяне в света на българската анимация. Автор с десетки международни и български награди от фестивали и над двадесет заглавия зад гърба си. След като миналата година филмът му „Седем смъртни гряха“ (2021) получи наградата „Special Mention” от почетното жури на фестивала Cinelibri, а тази се нареди сред претендентите за Bulgarian short film award на София Филм Фест, дойде ред и за неговата онлайн премиера в най-развитата платформа за късометражно кино в България – Кинематограф. В тази лента Димитър Димитров си партнира за режисурата с Милко Лазаров (още едно голямо име в българското кино), а сценарият е дело отново на Милко Лазаров в екип с Екатерина Чурилова.

Седем смъртни гряха (2021) | Режисьори – Милко Лазаров, Димитър Димитров |Сценаристи – Милко Лазаров, Екатерина Чурилова | Продуцент – Нели Гачарова


„Седем смъртни гряха“ е късометражна анимация, смела и оригинална адаптация, вдъхновена от тестове на Ф. М. Достоевски с музиката на Пьотър Чайковски. Филмът представлява визуална експлозия от движение, символи и метафори. Един разказ, който ни отвежда до фундаменталните и древни митове на християнството. Конниците на апокалипсиса са слезли на Земята, за да подложат на изпитание добродетелта на хората. Те изпращат посланик, които да провери дали човешкият род заслужава спасение или не. Ще издържат ли хората на небесната проверка? Това е накратко представен сюжетът на филма. Фабулата е разделена на 7 части, проследяващи драматичните събития около различни персонажи, всеки от които преживява и илюстрира един от смъртните грехове - гордост, скъперничество, чревоугодие, гняв, похотливост, леност, завист. 


Един филм, които провокира вниманието, съвестта и разбиранията на зрителите с въпросите, които поставя. Седемте смъртни гряха, заедно със седемте кардинални добродетели са в центъра на християнската етика и важна част от западния религиозен дискурс. Димитър Димитров и Милко Лазаров създават художествена интерпретация по класическата тема като успяват да пресъздадат по елегантен и трогващ начин извечната борба между светлината и мрака вътре в нас, както и крехките граници между правдата и греха. „Седем смъртни гряха“ е филм, които изисква много, но дава още повече. Филм, който заслужава да бъде гледан от всеки.

Гледайте филма сега на Кинематограф.


бюлетин

още реакция