12 известни художнички, снимани с картините си

Леонора Карингтън, Тамара де Лемпицка, Фрида Кало и Кара Уокър са само някои от имената, които застават пред обектива със своите произведения

Луиз Буржоа

Луиз Буржоа започва да се занимава с изкуство през 20-те години на 20 век. Следва за кратко математика в Сорбоната и посещава школите по рисуване на Фернан Леже, Андре Лот, Касандра и Пол Колен.

Известна е със своите абстрактни скулптури и инсталации, както и с поредицата от големи скулптори на паяци, поставени пред някои от най-големите музеи за изкуство в различни краища на света.


Фрида Кало

Магдалена Кармен Фрида Кало и Калдерон е мексиканска художничка, представителка на т. нар. „наивистично изкуство“, известна с непокорния си дух и неконвенционалния си стил както в изкуството, така и в личния си живот. 

Творчеството ѝ е смесица от реализъм, символизъм и сюрреализъм, примесено с мексикански национализъм и фолклор. Съпруга е на известния мексикански стенописец Диего Ривера.

Тя е автор на 200 творби, предимно автопортрети. През 1939 г. нейни картини са изложени във Франция по покана на Андре Бретон. Една от творбите в тази изложба, която е в центъра Помпиду, става първата картина от мексикански художник, придобита от Лувъра. 


Алма Томас 

Алма Томас е художничка и учителка, живяла и работила във Вашингтон, окръг Колумбия, и днес е призната за една от най-големите американски художнички на XX век. Томас е най-известна с „буйните“, цветни, абстрактни картини, които създава след пенсионирането си от 35-годишната си кариера на преподавател по изобразително изкуство в гимназията „Шоу“ във Вашингтон.

Томас, която често е смятана за член на художественото движение „Вашингтонска цветна школа“, но е класифицирана от някои като експресионист, получава учителската си степен в Университета на окръг Колумбия (известен по това време като Miner Normal School). Постига успех като афроамериканска художничка въпреки сегрегацията и предразсъдъците по онова време.

Репутацията на Томас продължава да расте и след смъртта ѝ. Нейни картини са изложени в забележителни музеи и колекции и са обект на няколко книги и самостоятелни музейни изложби. През 2021 г. един музей продава картината на Томас „Цветната градина на Алма“ за 2,8 млн. долара.


Леонора Карингтън 

Родена през 1917 г. в заможно семейство в Клейтън Грийн, Ланкашър, Англия, Леонора Карингтън започва да рисува на тригодишна възраст. В тийнейджърските си години учи живопис при Амеди Озенфант. През 1937 г. се запознава с Макс Ернст и заживява с него в Париж.

По-късно Ернст е арестуван, а Карингтън избягва в Испания. Последвалите мъки на Карингтън, включително и тежкия ѝ престой в лудница в Испания, са описани във въздайстващата ѝ първа книга „Down Below“ (1944). Между 1938 и 1966 г. Карингтън участва в седем международни сюрреалистични изложби. 

През повечето от по-късните си години живее в Мексико, където сред най-близките ѝ приятели са други сюрреалисти в изгнание, а именно Бенжамен Пере, Ремедиос Варо и Луис Бунюел 


Ремедиос Варо

Варо израства в Испания, където е повлияна от баща си — инженер, който я учи да рисува, — и от строгото католическо училище, срещу което се бунтува. След като завършва училище за изкуствата, тя се занимава със сюрреализъм, като през 1937 г. се премества в Париж. 

Около 1941 г. бяга в Мексико, където поддържа контакти с колеги бежанци от европейския сюрреалистичен кръг, включително с художничката Леонора Карингтън, която става нейна най-близка приятелка и сътрудничка. В края на 40-те години на ХХ в. се издържа с комерсиална илюстрация. През следващите десетилетия тя посвещава все повече време и енергия на изкуството си и се задълбочава във фантастичните източници, които завладяват въображението ѝ. 

Въпреки че е известна като художник, Варо също така проектира костюми за театрални постановки. Дори сама изработва дрехите си, тъй като смята, че шивачите не познават достатъчно добре анатомията на женската фигура.


Доротеа Танинг

Доротея Танинг е родена през 1910 г. в Галесбърг, Илинойс, и учи в колежа „Нокс“ в родния си град, след което завършва живопис в Чикаго. За първи път се сблъсква със сюрреализма в Ню Йорк през 30-те години на ХХ век. През 40-те години на ХХ век нейният силен автопортрет „Рожден ден“ от 1942 г. привлича вниманието на колегата ѝ художник Макс Ернст - двамата се женят през 1946 г. Творбите ѝ от това време съчетават познатото със странното, изследват желанието и сексуалността. Oт 50-те години на ХХ век вече работи в Париж, а картините ѝ стават по-абстрактни. През 60-те години започва да прави скулптури от плат. 

Освен с изкуство Танинг се занима и с писане. Нейни стихотворения се появяват в редица литературни ревюта и списания като The Yale Review, Poetry, The Paris Review, The New Yorker, The Boston Review, The Southwest Review, Parnassus и др.