Връчиха наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата

Специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура беше присъдена на Анжел Вагенщайн.

Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата бяха връчени в Деня на София на официална церемония в Софийската градска художествена галерия СГХГ Sofia City Art Gallery.


Специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура беше присъдена на Анжел Вагенщайн.

Наградата поднесе кметът на София Йорданка Фандъкова, която каза: „В Деня на София отличаваме постиженията в областта на културата, защото талантът и духовността създават един град неповторим и уникален. Творците ни вдъхновяват. Творец с голяма дарба е и носителят на Специалната награда на София за цялостен принос тази година. Това е човек, написал 52 сценария за филми, име в световното кино, наречен „великан на духа“, известен като „световен интелектуалец“. Наградата прие Жаклин Вагенщайн – внучка на твореца. Тя пусна в залата запис със специално обръщение на Анжел Вагенщайн.„Обръщам се с голяма благодарност и уважение към всичко, което е направено, за да може София да се превърне в една от забележителните столици на Европа. Гордея се да съм гражданин на този град. Аз помня зимите на София преди бомбардировките, преди тя да бъде разрушена. Тя започваше деня, потънала в черен дим, защото едновременно се запалваха няколкостотин хиляди печки. Дали някой си спомня как пред трамвая сутрин върви човек с фенер и камбанка? За да отваря път на хората… Такава беше София и постепенно, в течение на моя живот, тя стана един от великолепните европейски градове, с който можем да се гордеем. Кой трябва да бъде човекът с камбанката и фенера днес? Това са писателите, актьорите, художниците, мислителите… Главното е те да продължат това, което започнахме ние – да звъним с камбанка, да светим с лампа пред трамвая, за да има прогрес в тая страна, да се отваря път през дима на времето. Благодаря от все сърце и на кметицата и на целия й екип, искам те да продължат да бъдат звънари, да отварят пътя на София към едно още по-светло бъдеще!“ – бяха думите на големия творец.