Първо издание на награда „АртАкция на годината“

Щастливи сме да обявим началото на нещо ново и вълнуващо за АртАкция.

В контекста на една безпрецедентна за XXI век атака срещу разума, свободата и демокрацията АртАкция обявява първо издание на наградата „АртАкция на годината“.


Защо учредяваме тази награда? Защото в България липсват награди с изцяло прозрачен регламент, които обединяват артисти от различни области на изкуството и културния живот. Защото ни се иска да вярваме, че изкуството все още притежава мощ да спаси света, стига светът да не схваща изкуството като чиста форма на забавление. И защото… когато „сънят на разума започне да ражда чудовища“, настава време за РеАкция.
И преди, и сега – дори повече от всякога, най-важната мисия на изкуството е да държи разума буден. Да изостря човешката чувствителност за всичко, което ни заобикаля. Да възпитава критично мислене и непримиримост към всякакви форми на тирания и безправие. Мотивацията за тази награда черпи сили от заветите на пацифисти като Стефан Цвайг, един от гигантите на изтънчената словесност, според когото и най-възвишената идея става низка и нищожна, когато дребни хора са овластени да безчинстват от нейно име.  Пак по думите на Цвайг, за един човек с нравствено чувство собственото му съществуване винаги би изглеждало празно и незначително без утешителната мисъл и окриляващата илюзия, че и той като индивид може да допринесе за общото нравствено усъвършенстване на света. Защото никоя идея, колкото и гениална да е тя, не е по-голяма от човешкия живот.


Целта ни е да отличаваме достойни творци и общественици с хуманна гражданска позиция, безусловно трансформиращи средата, в която живеем. Наградата ще се връчва в няколко категории, обвързани с различните области на изкуството, културната журналистика и социалната ангажираност. Очакваме артистите, номинирани за съответните арт инициативи, да са хора с ярки творчески инвенции и доказан интегритет, непримирими към всяка проява на незачитане на основни човешки права и към всяка форма на агресия.


Водещи критерии за излъчване на победителите: оригиналност и значимост на инициативата/събитието/проекта, принос за обогатяване на обществения и културния живот, художествена стойност и потенциал за развитие, ангажираност с благородни каузи.Награда „АртАкция на годината“ ще се връчва в 5 категории, обособени в съответствие с рубриките в дигиталната медия: АвангАрт, РеАкция, СмАрт, ИнтерАкция, РестАрт. Отличията ще се връчват от почетно жури, съставено от утвърдени, независими професионалисти в сферата на културата и изкуството.


Отличените във всяка от категориите печелят:

Участие в бляскава церемония по връчване на наградите, която тази година ще се състои на 22 юни 

Парична награда на стойност 1000 лв.

Изящна статуетка и почетна грамота

Ваучер за книги на стойност 100 лв

Ваучер от Fashion Days

Пропуск за предстоящото издание на кино-литературния фестивал „Синелибри“

Безплатен едногодишен достъп до събития, организирани от Artvent

Медийна подкрепа и отразяване на следващи проекти


Проектите и инициативите, номинирани за награда в рамките на първото издание, следва да са реализирани  от съответните артисти в интервала 1 април 2021 – 1 април 2022. 


Кандидатстването става чрез платформата awards.atrakcia.bg, където можете да подадете заявка до 30 май. За награда в съответната категория можете да номинирате себе си или друго лице. Номинацията следва да бъде придружена с кратка мотивация на кандидатурата.


Такса за регистрация при заявяване на една кандидатура: 30 лв. 


На посочената онлайн платформа предстои да бъдат обявени и представителите на журито за тазгодишното издание на наградите. 


Краткият списък на номинираните артисти и събития ще бъде оповестен на 1 юни 2022 г.

бюлетин

още реакция