Финалът, днес, 15 юли

Последният футболен двубой с литературен привкус! Сидони-Габриел Колет срещу Весна Парун.

 

И след месец изпълнен с много емоции, изненади, възходи, разочарования, надежди и сривове, дойде време за заключението. Финалният акорд на Световното първенство по футбол в Русия, както и на нашата литературно-футболна одисея. 

На този връх са отборите на Франция и Хърватия, които избрахме да се представляват от две дами, оставили отпечатък и в националната си, но и в световната литература. За Франция ще излезе Колет, една писателка, направила възможно съществуването и реализацията на жените писателки във Франция, публикувала първите си романи от името на мъжа си, за да достигне по-късно до титлите Велик офицер на Почетния легион, както и член и президент на Литературната Академия Гонкур.

Сред многото книги на Колет, повече от 50, несъмнено блести издадения на български роман "Шери“. Избрахме я да представлява Франция на фона на толкова бележити и велики писатели и поети, защото Колет е личността, която дава много за равенството между половете, за сексуалната свобода на жените, свободата на ориентация, за свободата на духа.

В нашето ужасяващо време на манипулации, надигащ се национализъм, сегрегация, домашно насилие, неправди и изключително ниско положение на жените в много съвременни общества, а и в българското дори, имаме нужда от примери като Сидони-Габриел Колет. Символ на Франция и на великия девиз на Френската революция – "Свобода, равенство, братство“.

Сидони-Габриел Колет

Често забравяме смисъла на тези думи, и потънали в собственото си самодоволство, предаваме свободата си за фалшив блясък, лъжливи обещания и измамна сигурност. В търсене на месия, който да ни даде всичко това, ние жертваме свободата и духа си.

Хърватия пък ще бъде представена от друг символ на свободолюбието, хърватската поетеса Весна Парун. Най-талантливата поетеса не само на своето поколение, но може би и в цялата история на хърватската литература, Весна Парун е свързала името си и с България. Преследвана от югославската комунистическа Държавна сигурност, Парун се установява за няколко години в България през 60-те.

Освен че превежда български поети на хърватски, тя самата е преведена и издадена в България от Радой Ралин, Блага Димитрова, Андрей Германов и други. И тук тя е разработвана от Държавна сигурност, следена и преследвана... заради свободата и свободомислието си, които са най-големите грехове на онова време.

Весна Парун

За нея са доносничели, сплетничели и разпространявали слухове дори и хора от най-близкото ѝ обкръжение. Но Весна Парун отстоява смисъла на живота и поезията си, пише своите кратки сатирични текстове срещу властта, пише детските си книги, пише поезията си. И остава символ на свободата и силата на поезията не само за своите съграждани. Прочетете Колет и Парун, две литературни дами, които ще ви дадат много.

Но да се върнем към футбола. Финалът си е финал и в него може да се случи всичко. Дали Франция ще ознаменува вчерашния си национален празник със световната титла, или Хърватия ще вземе своята първа, ще видим довечера. И двата отбора имат своите козове, Мбапе се очертава да бъде истинска звезда, а Модрич несъмнено е най-добрият футболист на това Световно. Аз се надявам само Франция да не се затвори като на полуфинала с Белгия и да убие красотата на футболната игра, подчинена на прагматизма на победата. Дано стане хубав, емоционален и резултатен двубой. Дано футболът и литературата победят.

Това беше всичко от вашия Литературен гид за Световното първенство по футбол през 2018та. Надявам се, че ви е било интересно и забавно, че сте научили нещо ново, че сте набелязали някои книги и автори за четене. Литературата е пътешествие, което ни дава много, хиляди животи, опит, красота, емоции, емпатия и споделеност. Четете повече.

Аз съм за Весна Парун тази вечер. Но нека победи по-добрият.

Приятно гледане и четене. И до нови срещи!

АртАкция благодари на Светлозар Желев за тези страхотни срещи на футбола и литературата!

мач мачовете мачът

бюлетин

още реакция