Мачът днес, 11 юли

Уилям Голдинг vs Миро Гавран!

Снощи Хюго Клаус загуби полуфинала от Марсел Пруст. Класикът на модернизма успя да надиграе белгийския майстор. В този мач Белгия сякаш не искаше да спечели или просто не знаеше как, губеха първа топка, не се бореха, не натискаха. Франция заслужено е на финал и очаква днешния мач!

Днес е вторият полуфинал на Световното първенство по футбол. Един срещу друг се изправят два отбора, които предварително никой не слагаше в сметките за тази далечна позиция в надпреварата, но с играта си те заеха абсолютно заслужено мястото си в тази фаза. 

Да ги представляват днес избрахме двама изключителни писатели, познати на българските читатели. И двамата са превеждани на повече от 35 езика. Англия, като по-титулованият отбор, носител на една световна титла, ще бъде представена от Уилям Голдинг. Той е носител на Нобелова награда за литература, на наградата "Букър", автор на един от най-важните романи на 20 век - "Повелителят на мухите“.

Преди години ме помолиха да направя списък с книги, които да препоръчам да бъдат прочетени от 18 годишните. Започнах именно с "Повелителят на мухите“. В този роман група момчета се озовават на необитаем остров насред океана и сформират общество, което ни дава най-ярка представа за същината на човешката природа. Силните окупират властта, властта ражда жестокост, разслоението между тях е потресаващо, докопалите се до управлението подтискат и смазват останалите, изкристализира злото в иначе чистите души на уж невинните деца. Властта корозира и унищожава доброто в човека. Дано повече хора прочетат тази книга, писана през далечната 1953 г., но за съжаление все още актуална и не по-малко важна. 

Хърватия пък е представена от най-превеждания си писател, Миро Гавран, познат у нас с романи като "Кръстителят“ и "Приятелят на Кафка“. Несъмнено неговото творчество и като драматург, и като есеист, е едно от най-значимите в съвременната хърватска литература. Прочетете книгите му, те са пример за свобода на стила, богатство на езика и изразяването. Дават блестяща представа какво е литературата извън времето и пространството на собствените ни ограничения и подобно на хърватския отбор по футбол показват, че големината на една държава, нация или литература, нямат никакво значение, когато има талант, желание и свобода да докажеш себе си.

Миро Гавран

Но да се върнем към футбола. Кейн, Стърлинг, ДелеАли, Йънг и Лингард обещават много главоболия за хърватската защита, но пък и най-добрият, според Стоичков, играч на това Световно Лука Модрич, заедно с Манджукич, Крамарич, Ковачич и Ракитич няма да стоят мирни на терена.

Много добре организирани отбори, все пак Англия успя да преодолее без особени главоболия елиминациите, докато Хърватия на два пъти трябваше да разчита на хазарта на дузпите. Все пак ще си позволя да направя прогноза в полза на тях. Като дух и емоция, като енергия и желание за игра, сънародниците на Миро Гавран имат предимство пред Уилям Голдинг. Поне според мен. Да видим.

Във всеки случай ни очаква голям мач и нека победи по-добрият, а вие прочетете книгите на Голдинг и Гавран, няма да съжалявате.

Приятно гледане. И четене!

мач мачовете мачът

бюлетин

още реакция