Георги Господинов с награда Стрега Еуропео 2021

Господинов печели с 10 от 22 гласа.

Победител в осмото издание на Европейската награда Стрега се присъжда на Георги Господинов за книгата "Времеубеждище", издавана в Италия от изд. Воланд. Признанието е и за преводача Джузепе дел Агата - свидетелство за огромното значение, което има преводът, бидейки инструмент за диалог и познание. Господинов е първият писател от Източна Европа, който получава наградата.

Новината пристига от Торино, където се провежда церемонията по награждаване, водена от журналистката Ева Джованини. По време на събитието са наградени и победителите от предишното издание, което поради пандемичната обстановка премина при затворени врати. 

С вече осем издания, Европейската награда Стрега номинира петима писатели, наскоро преведени и публикувани в Италия, които са печелили важни награди в родината си - пет различни гласа, представящи литературни традиции и лингвистични области и пет различни начина за изледване на съвременния роман. 

 

Останалите финалисти тази година - всички гости на Салон на книгата в Торино - бяха Ана Бландиана, Анна Уебър, Аиша де ла Круиз, Ерве льо Телие, носител на "Гонкур". Наградата се връчва от 22 италиански писатели, победители или финалисти за награда "Стрега". Господинов печели с 10 от 22 гласа.

 

Наградата "Стрега" е най-престижната литературна награда в Италия. Връчва се всяка година от 1947 насам за проза, написана на италиански език от автор от всяка националност, публикувана между 1 май предишната година до 30 април. Носители на приза са Марио Солдати, Умберто Еко, Чезаре Павезе, Алберто Моравия, Маргарет Мацантини.

бюлетин

още реакция