Stand-up Comedy Made In EU в три града през септември

Огромна доза смях ни очаква в София, Бургас и Монтана.

Вдъхновени от всичко общо и различно между европейските нации, ще се смеем с любимите ни Inside Joke Stand-up Comedy. Участниците в шоуто ще са носителят на Golden Mic за най-добър комедиант – Георги Кючуков, софийската легенда Тео Чепилов, Dee Anna, Митака Беше Прав, а водещ на вечерта ще бъде Дими Деянски. Първото събитие ще бъде в кино Кабана в София на 13 септември. Следват Бургас и откритата сцената на Hashtag Pavilion на 17 септември, а на 23-ти европейската комедия ще бъде на терасата на The HUB в град Монтана.

 

 

Припомняме си част от интервюто с Дими Деянски, с когото разговаряхме за хумора, добрия вкус и нуждата да се забавляваме.

 

 

Защо според теб стендъпът придоби такава популярност? Явно имаме нужда да се смеем...

 

Определено имаме нужда да се смеем, за да не изперкаме, най-малкото. 

 

Имаше затишие при събитията "на живо“ в София. Или нямаше физически сцени в барове и заведения, или там, където имаше, се случваше едно и също, бяха зациклили в една ниша. През последните години конкуренцията между барове и клубове се засили и сцената започна да става  все по-примамлива инвестиция. И така се появиха повече места, където може да се случва стендъп. Тъй като ние сме клубен формат – барът и контактът артист-публика са важни, колкото самите шеги. 

Мой добър приятел, Георги Кючуков, казва с усмивка, че "стендъпът стана популярен, защото се появиха хора, които да го правят добре“. Мисля, че има право, ние трябваше да преборим това – много хора правеха събития, наричайки ги "стендъп“, без да вложат труд, без да имат елементарна идея с какво се захващат – говорят вицове, крадат шеги от американски изпълнители, като забравят, че и ние, публиката имаме интерненет и сме ги гледали. И най-лошото – името на стендъпа се петнеше от дебелашки хумор и безцелни вулгарности. Това създаде една бариера за целия формат, защото в момента, в който някой е гледал подобен "български стендъп“, попаднал е на някакъв буламач, си казва "аха, ясно, никога повече“. Този човек повече не иска да чуе за български стендъп – това пречи на всички. Ние преборихме този проблем като заложихме на изцяло автентични шеги, на истини, истини и пак истини – поднесени по оригинален начин. И публиката откликна веднага. 

Според мен българите сме културно предразположени към стендъп, ние обичаме да си говорим, да се събираме, социални хора сме. Въпреки набралата популярност до момента, смятам, че тепърва предстои да видим най-добрия български стендъп. Пълно е с умни, забавни хора, които тепърва ще излизат на Open mic за първи път. Ще им хареса, ще се зарибят и ще ни пръснат от смях :) 

Къде е границата на добрия вкус? Кога една шега става прекалено солена? Всъщност, има ли някакъв вид драматургия, който следвате в шоутата?

 

Границата на добрия вкус е във скромността. Няма по-висша форма на приложно благородство от скромността. 

Една шега не става прекалено солена, когато е смешна. Причинте за не-смешност мога да бъдат много – премиса дали е интересен, дали е клише, има ли "twist”, авторът ѝ прави ли контраст в поднасянето на шегата. И най-най-най важното – смешен ли е “punchline”-а (последната заключителна дума на шегата). Моята максима е, че ако punchline-ът не е смешен, шегата не става.

Ние не ползваме драматургия, нямаме текст или сценарий. Ние излизаме на сцена със лист със сет, на който пише само по няколко думи и реда им. От там нататък е лична страст и определено някакъв процент импровизация. Аз лично обичам импровизацията да е сведена до минимум – затова тренирам на Open mic вечери всяка седмица, за да може, когато излизам на голямо шоу, да покажа най-доброто от себе си, а не да правя опити за сметка на вниманието на хората.

Разкажи ни повече за INSIDE JOKE. Предполагал ли си някога, че стендъп комиците може да имате цяло микро общество тук, в България?

 

Не, никога не съм и мечтал, че това е възможно. Неслучайно ние се наричаме "стендъп семейството“, тъй като откровенията на сцената ни сплотяват. Невероятно вдъхновяващо е да си част от колектив от креативни, хубави хора. Мисля, че това надъхва всички да даваме най-доброто от себе си, тъй като си сред хора, които това правят. Нямаш избор да не се раздадеш и ти на максимум.

 

Inside joke е наследник на първата стендъп група в България, започнала като на шега през май 2011 година и еволюирала до мащабите си днес. От създателите ѝ тогава никой вече не е активен, изцяло нови хора сме. В момента сме 15 активни участници, от над 4 различни държави и създаваме стендъп на световно ниво. Автори сме на първия "Open mic само за жени“, организираме и Open mic на английски, както и шоу изцяло на английски "Bulgarians vs Aliens”, правим и месечен благотворителен формат "Смях с кауза“, над 70 Open mic вечери годишно, имаме над 20 наши тематични формати, участваме в близо 10 града из страната. Даваме платофрма за изява и растеж на всеки наш съучастник. Този месец съучасничката ни и бъдеща майка – Венета, направи първото за България бременно стендъп шоу. Казва се "Когато порасна, искам да стана Milf”. Досещате се през каква призма минава. 

 

Шоуто е с начален час 19:00ч, вход свободен и се състои с подкрепата на Посолството на Федерална република Германия и фондация "Софийска платформа".

 Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция