Фестивалът София ДокуМентал с първо издание на живо

То ще се проведе между 7 и 14 септември с директор Мартичка Божилова.

От 7 до 14 септември Балкански документален център съвместно с Фондация Конрад Аденауер и Чешки Център организира филмов фестивал, посветен на най-доброто документално кино, в чийто център са теми, предизвикващи горещи дебати в обществото. Миналата година  фестивалът по принуда се  проведе онлайн, но през 2021 ще посрещне своята публика на живо. 

Под слогана “Do cross the line”,  избрани ленти ще  поканят зрителите да “прекрачат” границата и да гледат едно по-различно и смело кино на избрани арт места. 

Откриването на фестивала е на 7-ми септември в сърцето на София - в подкуполното пространство на зона Ларго. Там, на открито, сред  символичното античното минало на града и така наречения “триъгълник на властта” ще е една от  постоянните локации на фестивала. Другите партньорски салони са “Дом на Киното” и кинозалата в Чешки Център. 

40 документални филми

Селекцията тази година включва 40 от най-добрите съвременни документални филми от цял свят. Фестивалът ще има специална състезателна програма, която цели да окуражи млади жени режисьори в областта на документалното кино. Както в нулевото издание през 2020-та, така и сега, публиката ще може да гласува за най-добър филм на фестивала. 

Сред потвърдените заглавия е многократно наградения “Земята е синя като портокал (“The Earth is Blue as an Orange”) на Ирина Цилик (Награда за най-добра режисура -"World Cinema Documentary”, 2020 Sundance), “Дъждът няма никога да спре” (“The Rain will never stop”) от Алина Горлова (Награда на IDFA за дебют) и “Landscapes of resistance” на Марта Попивода.

И тази година фестивалът ще бъде домакин на Уъркшоп за млади документалисти с проекти, които засягат теми, свързани с човешки права. Общо шест авторски колектива  ще имат възможност да представят проектите си пред едни от най-влиятелните професионалисти в областта на документалното кино.

Фестивалът се организира от Балкански документален център, Фондация Конрад Аденауер, Чешки център. С подкрепата на Национален фонд “Култура”, Столична община и Американско посолство в България.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция