Визуалният артист JR се завръща в Париж

Главен герой в новата му инсталация е Айфеловата кула.

"Роден съм в Париж, живея между Бразилия, Франция и САЩ. Пътувам много и живея свободно!“, това е визитката, с която JR обяснява накратко какво се случва в артистичния му живот пред журналист на вестник "Телеграф“.

Преди две години артистът и фотограф JR реализира специална творба по повод 30 години от създаването на прочутата стъклена пирамида в Лувъра - колаж, даващ оптическата илюзия, благодарение на която, погледната от точния ъгъл, пирамидата прилича на издигната от каменна кариера. С помощта на 400 доброволци и 2000 парчета хартия, JR облепя земята в продължение на няколко дни. Хартията е разкъсана, а парченцата "летят" из Париж. 

Днес той се завръща в родния си град със специална изненада на площад Трокадеро, точно пред Айфеловата кула. За инсталацията отново е използвана любимата техника на JR, която последно видяхме приложена и в творба в Палацо Строци във Флоренция. Тук отново става дума за анаморфно изображение - зрителите трябва да застанат на определено място и да погледнат колажа от дадена гледна точка, за да се разгърне цялостната идея, създавайки оптическа илюзия. Бидейки инсталация, която е специално намислена за конкретното място, парижани и гостите на града трябва да обърнат поглед точно към Айфеловата кула, която, сякаш с магия, също е част от творбата.

бюлетин

още реакция