В раната на Флоренция

Визуалният артист JR с нова творба в Италия.

Разрез в стените на Palazzo Strozzi, едно от бижутата на Ренесанса във Флоренция. Жителите на града са се събудили така – в една необичайна, празна Флоренция, лишена от туристическия шум, с нещо ново в сърцето ѝ. Виновникът? Един от най-известните съвременни стрийт артисти – французинът JR. “Раната” е последната му творба, висока 28 метра и широка цели 33. За реализацията ѝ са били нужни 2 месеца работа, 11 работници и 80 панела, разпечатани върху алуминий. 

В сърцето на “раната” ясно се отличават три творби, превърнали се в символ на Флоренция – "Пролет" и "Раждането на Венера" на Ботичели и “Изнасилването на Сабините” на Джамболоня. JR ни показва онова, което повече не можем  да видим (поне за момента): музеите са затворени, Флоренция е по-скоро пуста. JR повдига завесата и така успяваме да надникнем за миг към отнетото ни през последните месеци: красотата.

А сега да опитаме да разгледаме “La ferita” по-добре. Направена от фотографски колаж, в типичния черно-бял стил на артиста, творбата притежава анаморфозен елемент – кани минувачите да станат част от оптична игра – погледната от определен ъгъл, двете й части съединяват, точно като в рана, различни елементи от Palazzo Strozzi: дворът, библиотеката и една въображаема зала за експозиции. JR добре знае, че е направил нещо ефимерно, което ще живее едва до лятото. Но успява, за пореден път, да сложи пръст именно в зейналата обществена рана – колко от тази красота, от която бяхме лишени, ще ни бъде върната?

Френският визуален артист и фотограф JR e oт хората, които чрез таланта си променят средата, в която живеем. Със сигурност сте попадали на работата му – той облепи пространството пред Лувъра, за да създаде оптическа илюзия; изпрати картонена фигура на Анес Варда в небето и снима филм за нея; нелегално постави огромна снимка на дете на границата между САЩ и Мексико и още, и още... 

 

За пореден път артистът ни предизвиква. Да не губим усет за красивото, винаги да внимаваме: нищо не е банално. Във всяко нещо се съдържа нещо друго. Дори от една, на пръв поглед банална кръпка, може да излезе красота.

бюлетин

още реакция