Различна церемония на Оскарите, изненади и една красива Мария

Триумфът на Антъни Хопкинс, Франсис Макдорманд, Юн Ю-джун и още.

В една различна година, но най-после с присъствена церемония на наградите “Оскар”, Мария Бакалова не успя да се пребори с конкуренцията на Юн Ю-джун за поддържаща роля. За сметка на това обаче българката чу името си от Брад Пит като номинирана, разказа как като малка Мария е искала да бъде Мерилин Монро и я поздрави с “добре дошла в голямото кино”. Мария беше абсолютно прелестна в бяла рокля на Louis Vuitton, веднага се нареди сред най-добре облечените, а престижното списание Vanity Fair проследи ритуала й по подготовка за наградите. Корейската актриса Юн Ю-джун си направи закачка, че точно Брад Пит й връчва наградата, както и че никой не може да й налучка името. Прекрасна, елегантна и усмихната, тя получи статуетката си за ролята си в семейната драма “Минари”.

Церемонията

Продуцирана от режисьора на “Заразяване” и “Ерин Брокович” – Стивън Содербърг, церемонията безспорно беше различна. Журналистите нямаха достъп до килима, гостите бяха посрещани в отворено помещение, подредено като зона за релаксация и питиета с много красиви нюанси. Там присъстващите имаха удоволствието да се насладят на песните, номинирани тази година. След това видяхме номинирани и връчващи награди в залата, подредена като вид кабаре с носталгичен поглед към киното и големия екран. Залогът на Содербърг за съжаление не проработи изцяло, тъй като вместо романтично беше по-скоро скучно, независимо от присъствието на звезди като Хали Бери, Анджела Басет, Реджина Кинг, Виола Дейвис, Хоакин Финикс и Харисън Форд или опити за музикални игри, дори с Глен Клоуз и диджей Questlove. 

Изненадите на вечерта бяха в главните роли – Франсис Макдорманд се пребори с огромната конкуренция и типично в нейн стил излезе за кратко на сцената ,без да покаже особена емоция, освен чудовищния си талант. Тя излезе два пъти, тъй като влезе в историята като номинирана актриса и продуцент в една и съща година за “Земя на номади”. Емоционалната история на Клоуи Жао донесе на режисьорката и историческия приз за втората жена с тази статуетка. 

Сър Антъни Хопкинс надви конкуренцията на очаквания победител Чадуик Боузман и стана най-добър актьор за “Бащата”. Хопкинс не присъстваше на нито една от видео връзките по света, които включваха Лондон, Париж, Австралия, Ирландия, Швеция. Актьорът е в дома си в Уелс в момента, но не успя да се включи. “Бащата” донесе и награда за адаптиран сценарий на Флориан Зелер, докато оригинален сценарий отиде при Емералд Фенел и “Момиче с потенциал”. При поддържаща мъжка роля нямаше изненади – Даниел Калуя за образа си на предводителя на Черните пантери в “Юда и черния месия”. 

Една от най-трогателните речи на вечерта беше на режисьора Томас Винтерберг, който спечели за чуждоезичен филм за “Още по едно”. Той призова хората да не се фокусират върху контрола в живота си, а понякога просто да му се отдадат. Той призна, че филмът му е вдъхновен от лична трагедия – загубата на дъщеря му при катастрофа с шофьор, който я убива, докато използва телефона си зад волана. Винтерберг се разплака на финала на речта си и благодари на жена си, наричайки я негов ангел.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция