Клои Жао, Емералд Фенел и две добре разказани истории

Повече за създателките на филмите “Земя на номади” и “Момиче с потенциал”.

Намираме се на финалната права на сезона на големите филмови награди. На фокус през последната година безспорно е работата на две дами, които заслужиха вниманието на зрители и критици поради куп причини. Клои Жао и Емералд Фенел - режисьорите на “Земя на номади” и “Момиче с потенциал”. 

Красиво заснетата и разказана история на Клои Жао, “Земя на номади”, безспорно е филмът на сезона, тъй като се пребори с огромната конкуренция номинирани за награди тази година. Пътувайки из американския пейзаж и действителност, проследяваме съдбата на героинята Фърн, в чиято роля е великолепната Франсис Макдорманд. Или както казва Жао “...тя еволюира в природата, в пустошта, камъните, дърветата, звездите, това е нейната независимост.” Франсис Макдорманд е и продуцент на филма, преборила се е за правата на книгата и е тази, която вижда в Жао правилния режисьор. А Клои започва да живее в историята и да търси най-добрия начин да я разкаже.

“Искаше ми се да направя нещо, което не е правено толкова често,” казва Жао. Двете с Макдорманд прекарват много време заедно преди да тръгнат на път. “Фран не е актриса, която обича да говори безкрай, тя обича да върши. А и искахме да имаме непрофесионални актьори във филма, така че тя на моменти е и себе си, спазвайки тяхната линия. Всъщност в героинята й има много от самата нея ,” продължава Жао.  

Снимките на “Земя на номади” се разпростират в продължение на шест месеца – началото е през септември 2018 в Южна Дакота. Начинът, по който Жао разказва, може да се определи като полу-импровизация. Много й помага операторът Джошуа Ричардс, а голяма част от истинските номади са избирани в продължение на месеци - хора, които знаят как функционира това микро общество. Те признават, че за тях това е нормалният живот и когато първо прочитат за себе си в книгата на Джесика Брудър, остават с неловко усещане от начина, по който са представени.

Историите, които влизат във филма, в крайна сметка са избрани именно по начина, по който виждаме на екрана – край огъня.

“Някои го наричат “пътешествие” или “приключение”, аз не съм от тях”, разказва Чарлийн Суанки, една от истинските героини на номадския живот. “Исках да бъда огромна част от живота на децата и внуците си, но това не се получи. Трябваше да намеря по-здравословна опция за себе си. Номад съм повече от десет години и не съм се уморила или отегчила. Всичко, което притежавам е с мен. Това е избор, не са обстоятелства.”

Клои Жао успява да улови точно този нюанс във филма си, стигайки право до сърцето на зрителя.

Другата дама, която владее публиката този сезон, е британката Емералд Фенел. Актриса, режисьор и жена, начело на успешен сериал като “Убивайки Ийв”, Фенел снима филма си “Момиче с потенциал” в деветия месец от бременността си. Продуцирана от Марго Роби, историята на Фенел ни запознава с главната героиня Каси, която обмисля своето чакано и дълго обмисляно отмъщение срещу мъжете, които нараняват жени. Фокусът, разбира се, пада върху конкретен такъв, наранил най-близката й приятелка. Ролята се изпълнява от Кари Мълиган, перфектно влиза в образа на циничната, безпардонна, сурова Каси. 

“Това не беше първата ми идея за сценария”, разказва Фенел. “Когато компанията на Марго Роби купи идеята, беше много освобождаващо, защото ми даде възможност наистина да седна и да я доизмисля добре. Аз обожавам трилъри. Искам да направя история за женско отмъщение откакто се помня и за това как всъщност се случва такова нещо.”

Фенел съветва актьорите си да създават образите с идеята, че няма човек, който смята себе си за лош. “Хората изпитват двоен ужас с идеята, че съществуват чудовища и че те биха могли да бъдат такива. Можеш да бъдеш чудовище, защото вярваш в грешната идея." 

“Момиче с потенциал” е проявление на страстта на Фенел към женските злодеи, но представена по нов начин. Според нея жените рядко си позволяват да бъдат представяни в лоша светлина. В литературата, например, това са героините на историите на Дафни дю Морие или сестрите Бронте. “Елизабет Тейлър, например, играеше такива жени, които на пръв поглед не изглеждат зли, но са способни в правилния момент да те накарат да се чувстваш нищожен. И то с две думи,” допълва Фенел.   

“Момиче с потенциал” заслужено се нарежда сред най-добрите тази година. Историята ти удря няколко шамара, докато безмълнов следиш плана на Каси, а в крайна сметка те прави безпомощен дори да я мразиш. 

Номинациите на Жао и Фенел не просто отмятат квота като жени режисьори, а създаваат филми, за които ще продължи да се говори. 

“Земя на номади” вече е на голям екран, а “Момиче в потенциал” излиза на 28-ми май

бюлетин

още авангарт