Номинираните за Награда за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев"

Време е да разберем имената на творците, които ще се борят за престижната награда.

Те са различни, забележителни, оригинални млади творци, вече доказали своя талант в различни области на изкуството. Те са петимата избрани и номинирани за култовата Награда за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев“

През април за дванадесети пореден път предстои Официалната церемония за връчване на най-престижния и чакан приз за млади творци в България – този на Фондация "Стоян Камбарев“, като и тази година битката ще бъде повече от оспорвана заради невероятните успехи на номинираните. 

Ето кои са петимата номинирани артисти тази година:

БОГДАН "CHILLDAYS“ ПЛЪКОВ фотограф, 26 г.

Живее и работи в Милано. Отличен е заради силната авторска визия във фотографиите си на супермодели като Наоми Кембъл, Белла и Джиджи Хадид, Кая Гербер, Кендъл Дженър и креативната си работа по видеоклипове на популярни рап и хип-хоп звезди. Публикува свои фотографии в световно популярни платформи. Богдан е избран от British Fashion Council Awards в престижната селекцията New Wave: Creatives на церемонията в Royal Albert Hall. Обявен е като един от "30 под 30“ от Forbes България. 

ЛОРА МАРКОВА музикант, цигулар

Едва 17-годишна, изящната Лора е най-младият концертмайстор на професионален оркестър в България- GENESIS ORCHESTRA на маестро Йордан Камджалов. Наблюдавана от членовете на Фондация "Стоян Камбарев“ още от дете, тя е номинирана заради изумителния си талант, професионализъм и целеустременост. Зради майсторството, финеса и ярко изразения собствен стил в изграждането на музикалната фраза. Лора е лауреат и носител на впечатляващо много награди от елитни международни конкурси.

ВЪЛКО ЧОБАНОВ визуален артист, 29 г.

/дигитално изкуство, видео арт, живопис и пърформанс/

Забелязан е заради необикновената изразност и оригиналност в работата си по изключително актуални теми, свързани с дигиталния образ, интернет културата, отношението природно – изкуствено, контрастите между органичното и виртуалното. Вълко е носител на престижната награда за млади художници БАЗА. Участва в редица изложби и фестивали у нас и в чужбина. Нестандартен и различен като артист и като личност. Сякаш роден на друга планета...

ЯНИЦА АТАНАСОВА съвременен хореограф и танцьор, 30г.

Номинирана е заради работата си като хореограф и режисьор на оригиналния художествен танцов филм "Задължително приятно“ в съавторство с Татяна Соколова. Ритъмът, движението и интелектът са в кръвта на Яница. Тя работи всеотдайно и успява да докосне и впечатли публиката с интернационалния език на танца, който е усъвършенствала до най-малкия детайл и жест. Носител е на световни хореографски отличия. Преподавател е по Съвременни танцови техники и Танцов театър в НБУ.

АЛЕКСАНДЪР ТОНЕВ - актьор, 25 г.

Членовете на Фондацията го забелязват още като студент заради ролята му на Силян в "Черна Дупка“ на Горан Стефановски, а в последствие на Никола в "Синът“ в Народния Театър "Иван Вазов“, княз Мишкин в "Идиот“ в Сфумато,  Трепльов в "Чайка“ и Санчо Панса в "Дон Кихот“ в Пазарджишкия театър. Номиниран е за концентрираната си актьорска енергия, за органичното и деликатно присъствие на театралната сцена и пред камерата във филма "Блаженият“ на режисьора Станимир Трифонови в няколко късометражни филма. 

Победителят за 2021-ва и наследник на влогъра и кинорежисьор Крис Захариев, който спечели Голямата Награда в конкуренция с още четирима млади творци от различни сфери миналата година, щеграбнезнаковата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3000 лв!Най-важното е, че всички номинирани ще получат сериозна подкрепа за осъществяването на конкретни техни арт проекти и ще станат част от семейството на Фондация "Стоян Камбарев“, която дава криле и сбъдва  мечтите на младите и талантливите.

Кой ще спечели Наградата заПолет в Изкуството, носеща името на незабравимиятеатрален режисьор Стоян Камбарев, определя жури, в което влизат членовете на Фондацията начело с Председателя на УС актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

Церемонията за връчване на Годишните Награди на Фондация "Стоян Камбарев” ще бъде на 22-ри априлв JOY Station. Именно тогава на живо публиката за трети път ще избере и носителя на НАГРАДА ЗА КИНО 355 (три-пет-пет). 3-ма млади кинорежисьори, селектирани от престижно международно жури от Холивуд, Великобритания, Италия и България ще заснемат и монтират 5 минутен игрален филм само за 5 дни. Имената на финалистите, които ще снимат своите късометражни филми ще бъдат обявени на 11- ти март в сайта на Фондацията, както и в медиите.

Победителят ще заслужи статуетка и 10 000 лв. за следващия му филм. 

Водещ на Церемонията отново ще бъде Ники Кънчев, а публиката ще се наслади на класно шоу - кино, музика и незабравими емоции.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция