Лебедовата песен на Виолета Гиндева със световна премиера

“Лека нощ, Лили” на режисьора Петър Вълчев гледаме на фестивалите In The Palace и Sofia Film Fest.

Първата прожекция на “Лека нощ, Лили” ще бъде излъчена на международния форум за късометражно кино In The Palace, който се провежда онлайн между 27 февруари и 6 март 2021. Българската публика ще види последната роля на великата българска актриса, Виолета Гиндева, и в рамките на 25-тото издание на Sofia Film Fest през март 2021.

Филмът на режисьора Петър Вълчев, с когото АртАкция осъществи инициативата #НавънКъмСебеСи е номиниран в категорията за най-добър български късометражен филм от журито на двата фестивала.

“Лека нощ, Лили” е дебютът на творческия колектив Петър Вълчев, Невелин Вълчев и Пенка Болди от продуцентска къща Equal. Сюрреалистична драма, която размива границите между реалното и свръхестественото, магическото и призрачното. Сценарият разкрива сложния вътрешен свят на главната героиня Дора в последните мигове от нейния живот.

След близо 30-годишна пауза, обичаната Виолета Гиндева се завръща на големия екран в главната роля, която впоследствие се оказва последна за актрисата. Няколко месеца след заснемането на филма, тя напусна този свят.

“Това е лебедовата песен на Виолета, както и реверанс от един млад режисьор към таланта и неостаряващата красота на една от най-големите звезди, които някога сме имали”, коментира кинокритикът Вера Найденова.

“Лека нощ, Лили” е заснет за 7 снимачни дни през декември 2018 в София в автентичния кино формат 4:3.

“Нашата цел е да създадем класически киноразказ, който въвежда зрителя в интимния свят на главния герой, а този формат на снимане позволява основния фокус да падне върху изразителното лице на Виолета Гиндева”, коментира режисьорът.

Любопитен факт е, че специалните ефекти също биват създадени по класическия кино маниер - чрез декор и осветление без никаква компютърна намеса.

“За мен това е важно, защото самият аз съм израснал с филмите на големите кино майстори от миналия век, които са работили без намесата на CGI технологии”, добавя още Вълчев. “

Лека нощ, Лили” е третият късометражен проект на режисьора Петър Вълчев. Предходният му кинопродукт “Монолог в антракта” е най- награждаваният български документално-късометражен филм с цели 5 отличия и участие на 37 световни форуми за кино. Дебютът на Вълчев като ко-режисьор през 2013 си спомняме с популярната късометражна комедия “Шшшт... попей ми”, в която участват актрисите София Бобчева, Снежина Петрова и Силвия Станоева, както и певиците Поли Генова, Сантра и Рейчъл Роу.

Good night, Lily (2021) / Short Film / Official Trailer from Peter Vulchev on Vimeo.

бюлетин

още реакция