Тази Коледа, Тази Любов

Представяме #НавънКъмСебеСи vol. 3, Извънредно Коледно издание

"Нежна, яростна, крехка, тъжна, трептяща от страх, като памет жестока, като жалба нелепа.”

Така описва любовта Жак Превер в стихотворението “Тази любов” в превод на Веселин Ханчев.  

"Красива като деня, грозна като лошото време. Пълна със щастие. И с присмех.” 

Точно като изминалата 2020 година. Наричат я още изгубената година. Нулевата година. Годината на нищото. Годината, в която любими хора си отидоха. Годината, в която не можехме да се докоснем. Годината, която ни върна в началото. Годината, в която много светлини изгаснаха, но други се родиха. Годината, в която животът показа всичките си нюанси – извади цяла палитра с цветове от джоба си и самодоволно попита: Наистина ли мислите, че ми липсва въображение? През 2020-та всички ние, независимо от възраст, пол, религия, цвят на кожата, местоположение, часова зона…,всички се вкопчихме в едно-единствено нещо. Едно нещо, което ни спасява. И за което се молим – тайно вечер, на глас, през сълзи.  

Любовта.  

Бяхме ли я забравили? Бяхме ли решили, че някак можем да караме и без нея? И без това ни причинява болка. Ранява ни, появява се, изчезва… Колко често сме възроптавали срещу любовта? Колко често сме се лишавали от нея, съдили сме я, бягaли сме?

Коледата.

2020-ата Коледа настъпва, за да се помолим за Любовта. Отдавна светът не се е молил толкова. Отдавна не сме изричали “обичам те” толкова често. Отдавна не сме мислили толкова много за онези, които обичаме. Молехме се дори и за онези, които твърдим, че са вън от сърцето ни. 

Тази Коледа е Любов, а любовта спасява. Истина, стара колкото света. 

Затова вземаме назаем тази молитва от Жак Превер и я даваме на вас, а вие на свой ред можете да я споделите с човек, когото обичате.

Споделете тази молитва и благодарете за любовта. 

Тази Коледа, Тази Любов. 

за теб и за мен, и за всички,

които са влюбени,

които са любили някога,

викам към нея

за теб и за мен, и за всички останали,

макар непознати:

— Остани,

недей си отива! 

 

През пролетта на 2020 г. АртАкция реализира символична акция за спасяване на духа чрез инициативата #НавънКъмСебеСи. Тя имаше за цел да вдъхне куражи увереност на българската публика в периода на изолация, наложена от невидимата, но сигурна заплаха Covid-19, че някои от техните най-обичаните актьори остават близо до своите почитатели.  Видеата бяха гледани и споделяни стотици хиляди пъти и до днес представляват малко бягство от делника, давайки ни така необходимата храна за душата. Можете да ги видите тук.

Второто издание на проекта #НавънКъмСебеСи се осъществи през октомври 2020 г. в подкрепа и най-младите актьори, заредени с амбиция и надежди абсолвентски класове от специалност "Актьорство за драматичен театър“ и "Актьорство за куклен театър“припомнете си новите лица на българската театрална сцена тук.

Тази Коледа, Тази Любов е извънредно издание на проекта #НавънКъмСебеСи, което обединява музика, театър, кино и балет. В него участват актьорите Весела Бабинова и Владимир Зомбори, музикантът Божидар Василев – TromBobby и балерината Теодора Друмева. Режисьор на видеата от поредицата е Петър Вълчев.

За реализацията и вдъхновението допринесе и отговорният бизнес в лицето на Филип Морис Българиячийто екип устойчиво подпомага социалнозначими проекти и каузи.  

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още #НавънКъмСебеСи