Осмата Нощ на театрите събира любими актьори онлайн

Tеатър на късите форми, Нощни персонажи и подкаст са сред специалните проекти на Нощта.

За осми път европейската театрална Нощ в България инициира и продуцира специални събития и активности, които подкрепят основното посланиена инициативата. Въпреки динамичната година Нощ на театрите ще създаде интересно и актуално съдържание, вдъхновено от посланието  “Едно място, което ни събира“.

Откритото 6-часово студио Една среща, която ни събира

В онлайн пространството актьори и режисьори ще споделят какво ги вдъхновява в тази пандемична година, готови ли сме за новото театрално бъдеще и как се променя театърът, има ли онлайн възможности, които театралното изкуство трябва и може да използва, за да привлече повече млада публика. Live Cam-ът ще ена 21 ноември и ще започне в 11:30 ч. във фейсбук страницата на Нощта. Водещи ще бъдат Анна Ангелова, Инес Павлова и Стефан А. Щерев. Сред специалните гости ще бъдат режисьорите Иван Пантелеев, Явор Гърдев, Стайко Мурджев, актьорите Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Владимир Карамазов, Ованес Торосян, Константин Еленков, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Боряна Братоева, прима балерината Марта Петкова, премиер солистът Никола Хаджитанев и диригентът Максим Ешкенази. Преки включвания от няколко града ще покажат как се случва Нощта там. А за най-големите почитатели на оперното и балетното изкуство ще има приятна изненада – вълнуваща и красива виртуална разходка в най-престижния оперно-балетен театър в България - Софийска опера и балет. 

"Тази година може и да е изпитание за срещите ни с изкуството на живо, но мястото и значението на театъра си остават все така важни. И когато животът ни поднася дистанция, ние ще я превърнем в заедност“ – споделят организаторите от Фондация "Арт Проджектс“ и Асоциация "Информбюро“. 

Онлайн срещата на любимите творци с почитателите на театралното изкуство в България и по света се реализира с приятелската подкрепа на STREAMER.BG. Домакин ще е новото пространство за събития в София – BLVD 138. 

Хензел и Гретел“ с онлайн премиера и жестономичен превод 

Символичното начало на осмата Нощ ще бъде поставено в 10:00 ч. на 21 ноември с онлайн излъчване на детското представление "Хензел и Гретел“ на Симона Нанова и Емил Пеняшки, в което за първи път ще има жестономичен превод, за да могат повече деца в и извън България да се докоснат до магията на театъра. Жестономичната адаптация ще бъде осъществена благодарение на фондациите "Заслушай се“ и "Силата на глухите деца“ по инициатива на STREAMER.BG и City Art Mark Center, които си партнират за по-широк достъп до културата. 

Подкастът на Нощта в сайта на БНТ

БНТ подкаст eосновният информационен канал на инициативата тази година.На страницата на БНТ, както и на всички аудио платформи (SoundCloud, Spotify, Google и Apple Podcast), обществената медия ще публикува актуална информация. В него ще има интересни срещи и откровени разговори с някои от лицата на Нощта и творците, които участват в инициативата.   

Специално "Зад кулисите” и Желко Лучич в Старозагорската опера 

Държавна опера Стара Загора се включва в програмата на осмото издание на Нощ на театрите с извънредно предаване на живо от залата на театъра със специалното участие на звездата на Метрополитън опера баритонът Желко Лучич, който идва за първи път в България по покана на директора на Старозагорската опера Огнян Драганов. Именитият певец ще гостува в премиерата на операта "Бал с маски” от Джузепе Верди, с която ще се открие 51-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство под мотото "Фестивал на надеждата”. Желко Лучич продължава да печели признание за своите изпълнения в драматичния баритонов репертоар във водещите световни оперни театри. А авторитетната световна музикална критика го определя като един от най-прочутите вердиеви баритони днес.

"Театър на късите форми“ от импровизирана сцена в Пловдив и на живо във фейсбук 

Продукцията "Мазе“ по разкази на Константин Величков ще е с участието на младия актьор Анатоли Ставрев, Теодора Атанасова (виолончело) и под режисурата на Ованес Торосян. Ще бъде представена предпремиерно в Пловдив на 18 ноември (17:30 ч., Bee Bop Cafe), както и на живо във фейсбук. А премиерата в София ще е на 20 ноември в 20:20ч. в клуб "Maze”. За спектакъла режисьорът Ованес Торосян споделя:

"За да има място, трябва да има история. И оставете настрана театъра с махащия голям пръст. За да има човек, трябва да има и определеното за него място. А това с историята... Дали ще има история "мястото",  каквото и да значи това за вас, зависи от теб и теб, и теб, и теб...“

Проектът се осъществява с приятелската подкрепа на КЦМ АД – Пловдив.

Фотографската изложба "Нощни персонажи“

За осми път "Нощни персонажи“ ще представи един по-емоционален поглед към театралното изкуство, вдъхновен от посланието "Едно място, което ни събира“. Главни герои в него са Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Силвия Петкова, Константин Еленков, Боряна Братоева, прима балерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев. Любезен домакин на фотосесията беше Сатиричен театър "Алеко Константинов“. Новата серия от фотографии, заснети от Диляна Флорентин в екип с гримьора Слав Анастасов и с The Smarts ще бъдат представени в UniCredit Studio на пл. "Света Неделя“ в София от 17 ноември до 11 декември. Входът за изложбата е със свободен достъп.

бюлетин

още реакция