Театърът, който ни събира

На 21 ноември за осми път зрителите ще са част от Нощ на театрите.

Фотограф: Диляна Флорентин

Луиза Григорова-Макариев

В емблематичния фотографски проект на европейската инициатива Нощ на театрите тази година посланието е "Едно място, което ни събира“. А главни герои в него са едни от най-обичаните лица на българското театрално и балетно изкуство - Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Силвия Петкова, прима балерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев. 

Фотограф: Диляна Флорентин

Весела Бабинова

В посланическия екип на инициативата има и две млади попълнения - актьорите от Пловдивския драматичен театър - Константин Еленков и Боряна Братоева, които направиха запомнящи се роли в едно от най-мащабните представления на миналия сезон - "Одисей".

Фотограф: Диляна Флорентин

Христо Петков

Всички те се включиха в традиционната фотосесия, на която любезен домакин беше Сатиричен театър "Алеко Константинов“. След предишните успешни изложби проектът поднася нова серия от фотографии, специално заснети от Диляна Флорентин. Тя работи в екип с гримьора Слав Анастасов и с творческата агенция The Smarts. 15-те фотографии ще бъдат официално представени в средата на месец ноември в UniCredit Studioна пл. "Света Неделя“ в София. Входът за изложбата ще е със свободен достъп.

"2020 е особена година за цялото човечество. Година, в която трябваше да се дистанцирамеедин от друг, да внимаваме какво докосваме, да стоим на разстояние... Обаче има едно място, което дори празно, е пълно с емоция… Празната седалка до теб - тя те предпазва. Празното място е хубаво нещо. Театърът вече посреща своята любима публика, като осигурява безопасно и великолепно преживяване. В храма на Мелпомена може да има свободни места или други ограничения, но те ни свързват още повече. Изкуството запълва празнините. А ограниченията, които спазваме, са символ на любовта ни едни към други. Празните седалки в театъра придобиват дълбок смисъл -  да заемеш своето място в театъра, за да се сближиш със света около теб“ – така организаторите на Нощта на театрите обясняват концепцията на инициативата. 

През 2020-та Нощта на театрите ще отбележи своята осма година в България на 21 ноември. Програмата със събития ще предложи както представления на живо, така и съпътстващи онлайн активности в различни часове от съботния ден в над 10 български града. Нощ на театрите е част от Календара на културните събития за 2020 г. на Столична Община.

Марта Петкова

 Боряна Братоева

Над 330 000 е броят на зрителите, които се наслаждаваха и преживяваха театралното изкуство в изминалите 7 издания. Всичко това направи Нощта на театрите един от най-мащабните и силни театрални проекти в България. 

Фотограф: Диляна Флорентин

Никола Хаджитанев

Фотограф: Диляна Флорентин

Ованес Торосян

Фотограф: Диляна Флорентин

Владимир Пенев

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция