Да, животът е на живо

Завръщаме се към реалността с 13-тото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“.

През октомври и ноември в София ще се проведе 13-то издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик“ под мотото "Животът е НА ЖИВО“. Фестивалът предлага разнообразие от събития, а билетите за всички представления в програмата му вече са в продажба в мрежата на EPAYGO на преференциална цена. 

"Със силата, дадена на всяко 13-то число, 13-то издание на "Антистатик“съзаклятнически приканва живота да влезе безопасно в релси и всички да се върнем там, където искаме да бъдем: артистите – на сцената, а публиката – заедно с нас в залата. Каним ви да затворим екраните поне за малко и да се видим НА ЖИВО извън мрежата. За да бъде адаптацията плавна и пълноценна, през тази необичайна година "Антистатик“ ще се състои като серия от различни събития през месец октомври и ноември.“ – споделят артистите Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев, организатори на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик“. 

Фестивалът започва на 10 -11 октомври с Международната хореографска среща "Изследване на движението“, част от програмата “Choreographic Convention” на европейския проект "Life Long Burning – за устойчива екосистема на съвременния танц в Европа“, която ще се проведе на живо в Гьоте-институт в София и ще се излъчва онлайн на Фейсбук страницата на "Антистатик“. Срещата създава пространство за диалог между практици и теоретици, провокирани от все по-разширяващото се понятие за хореография. Дискусиите между българските и международните участници, предвидени в програмата, ще засегнат теми като изследване на движението като артистична практика и теория; влиянието, което оказват новите технологии за актуалното разбиране за хореографията като творчески и изследователски инструмент; възможностите за архивиране на хореографски практики и тяхното реконтруиране въз основа на исторически документи, както и все по-видимото ù присъствие в различни социални движения и протести, служещи си с хореографски и перформативни средства. 

Във вечерите на хореографската среща, стартира и Международната артистична програмана "Антистатик“ с две представления в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс от 19:00 часа. На 10 октомври в София гостува хореографът и изпълнител от Словения Юрий Коняр, който е и част от световноизвестната танцова компания "Les Ballets C de la B“. Той пристига с представлението си "Голдбергови вариации“, създадено въз основа на видеозапис от известния пърформанс от 1986 г.

"Голдбергови вариации от Йохан Себастиан Бах в изпълнение на Глен Гулд, импровизация на Стив Пакстън“. Коняр започва работата си по представлението през 2007 г., гледайки видеото ежедневно в продължение на година и давайки свобода на въображението си да запълва изникващите в него въпроси със собствени открития. С течение на времето, този процес се превръща в дългосрочна импровизационна практика и основа за продължаващ диалог.

На 11 октомври творческият екип на STEAM ROOM, съставен от хореографите и изпълнители Александар Георгиев, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас, представят номинираната си за награда "Икар“ 2020 хореографска творба “dragON aka PONY”. Нейн фокус е състоянието на постоянен преход, а целта – да разгърне интимността на изпълнителите чрез отпразнуването на взаимното съжителство. В контекста на съвременния поп, представлението съживява "геометричната хореография“ през призмата на класицизма и използването на фолклора като ритуална форма. Така “dragON aka PONY”предлага малко от почерка на легендарната Айседора Дънкан и много MTV и VH1.

На фокус през ноември

Международната програма на 13-то издание на "Антистатик“ ще продължи и през ноември с представления на артисти от Германия, Австрия, САЩ и Япония. От 06 до 08 ноември ще се проведе и Втората "Българска танцова платформа“ на фестивала. Тя ще покаже 13 танцови представления на български хореографи, създадени в последните години. Форматът е насочен както към изкушените от съвременното сценично изкуство зрители, така и към специално поканена международна публика от фестивални селекционери, директори на финансиращи организации, мениджъри на театри и пространства за танц. Втори брой на ежегодното "Списание за танц“ също ще има своя премиера в рамките на фестивала.

"Затова – вземете си най-хубавата маска и бъдете с нас, защото COVID-19 ни научи на много неща, но най-вече, че "Животът е НА ЖИВО“.“ – подканят организаторите и подчертават изрично, че фестивалът ще се проведе при строго спазване на всички противоепидемични мерки.

бюлетин

още реакция