Отиде си Енио Мориконе

Гениалният композитор ни напусна на 91 години.

Носителят на Оскар Енио Мориконе е починал в неделя вечерта в болница в Рим. Причината за смъртта е последствие от падане. 

Мориконе е написал музиката към повече от 570 филма, само 30 от които уестърни. Въпреки това, той е известен най-вече с тях, като една от най-известните му творби е музиката, която е написал за превърналия се в класика филм на Серджо Леоне "Добрият, лошият и злият“. Никога не бихме могли да забравим и музиката към филма, който до днес ни припомня колко са важни целувките "Ново кино "Парадизо".

Енио Мориконе е роден в Рим и изучава тромпет, композиция и хорова музика и хорово дирижиране в Консерваторията на Национална академия в Санта Сесилия. Той започва да пише музика към филми през 1955 г., но продължава да композира класическа музика. През 1956 г. се жени за Мария Травия. През 1964 г. започва прочутото му сътрудничество с режисьора Серджо Леоне, както и с Бернардо Бертолучи. През 1965 г. пише музиката към "За шепа долари“ на Серджо Леоне, а по-късно и към други спагети-уестърни. До 1968 г. той намалява работата си извън филмовото изкуство, като през тази година написва музика за 20 филма.

Той получава първата си Сребърна лента през 1970 г. за музиката към "Представи си, че една вечер на вечеря“(Metti, una Sera a Cena), а втората идва само след година, за "Сако и Ванцети“. През 1979 г. е номиниран за Оскар за пръв път за музиката към "Райски дни“, през 1986 г. за "Мисията“, 1987 г. – "Недосегаемите“, и през 2001 г. за "Малена“. През 2007 г. получава Оскар за цялостно творчество. През март 2008 г. чилийският президент Мишел Башле му връчва Ордена "Пабло Неруда“ за заслуги към изкуството и културата.

Удостоен с титлата Почетен доктор на Нов български университет (11 декември 2013 г.).[2]

бюлетин

още реакция