Неизлъчван документален филм на Анес Варда може да бъде гледан онлайн

Късометражният документален филм носи заглавието „Тhe Little Story of Gwen From French Brittany“.

Ако разтворите хората, ще откриете пейзажи. Ако разтворите мен, ще откриете плажове.

Невиждан късометражен документален филм на отишлата си от този свят преди година режисьорка Анес Варда направи своя онлайн дебют. По време на карантина, когато и без това погледите на голяма част от нас са вперени в екраните. Филмът носи заглавието Тhe Little Story of Gwen From French Brittany (Малката история на Гуен от Бретан) и разказва за приятелството межди Варда и Гуен Деглис, проследявайки периода от първата им среща в Париж през 1996 годиана до момента, в който Деглис се мести в Щатите.

Faces Places (2017)
Credit: Agnès Varda (c) Cine Tamaris

Филмът може да бъде гледан безплатно в YouTube благодарение на независимата организация American Cinematheque, посветена на филмовата история. С Тhe Little Story of Gwen From French Brittany American Cinematheque мести програмата си онлайн, в отговор на създалата се ситуация на пандемия. Деглис, която е и програмен директор на AC, споделя, че често мисли за срещите с Анес, за мъростта на режисьорката, за безкрайните й таланти, сред които безспорно се открояват нестихващото й любопитство и жажда за живот. За Деглис, а и за всички останали близки, да бъдеш до Варда е било истинска привилегия.

Анес Варда е родена в Белгия в семейството на французойка и грък. Мести се във Франция, за да учи в Сорбоната. Интересът й към фотографията обяснява продължителното и така плодотворно люшкане между игралното и 
документално кино. Преди три години Американската филмова академия удостои Анес с "Оскар“ за цялостно творчество. Носителка е и на френската кинонаграда "Сезар“, както и на почетна "Златна палма" от 
фестивала в Кан. От "Клео от 5 до 7“ (1962) през "Щастие” (1965) до "Без покрив и закон” (1985), нейните филми са лирични, дълбоки, силно докосващи зрителя.

А тази малка история е един истински подарък за почитателите на Варда. Пет минути, пълни с любов, плажове и истинско приятелство. 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция