„Картини за хотели и музика за асансьори“ на Иван Мудов

Изложбата е честен поглед към заобикалящата ни среда, която рядко успява да бъде пример за добър вкус.

В новата си изложба "Картини за хотели и музика за асансьори“ в галерия Структура Иван Мудов "закача“ един до болка познат, но и подминаван проблем – този за интериорите на обществените сгради. Местата, които трябва да възпитават масовия вкус, най-често са развъдници на лошо качество.

 

 

Предлагайки като алтернатива "бели“ картини, под чиято боя прозират паролите за достъп в интернет (традиционно предлагани ни за "добре дошли“), Иван Мудов не само отваря дебата за стойността на показваното изкуство, но и обръща вниманието ни върху едно драматично разминаване – между глобалния високо технологичен свят и съпротивата на битово ниво неговото присъствие да бъде осъзнато.

В последните си проекти Мудов разглежда някои установени правила – както доминацията на живописта (и представите за това какво представлява една картина), така и принципите, смисъла и същността на колекционирането. Като цяло става дума за вкуса и за трудната битка с инерцията на гледането, виждането и възприемането.

Названието "Картини за хотели и музика за асансьори“ само по себе си е концептуална работа. В изложбата няма никаква музика. Авторът иронично използва станалия нарицателен за посредственост и халтура термин, за да подчертае масовото увлечение по леките жанрове. По този начин насочва вниманието ни към онези характеристики на обществото, свързани с лесна обработка и манипулация.

 

„Вино за откриване“, 2007

 

В изложбата са включени и произведения от предишни работи на художника ("Фрагменти“, 2002-2007; "Вино за откриване“, 2007, “Чешмяна вода”, 2007-), които засягат проблемите за авторството, оригинала и имитациите. Като начало, но и като финал на изложбата служи видеото “Performing Time” (2012), в което Иван Мудов предлага на зрителя да проследи как контролира физически времето, като мести сам стрелките на часовника в рамките на 24 часа.

 

“Performing Time”, 2012

 

Иван Мудов (р. 1975, София) завършва Националната художествена академия в родния си град през 2002. Още същата година участва в Манифеста 4 във Франкфурт и оттогава е активна част от световната арт сцена. През 2005 участва в Първото Московско биенале, а през 2007 е един от представителите на България на Венецианското биенале. Работи с галериите Алберта Пане, Париж/Венеция и Галерия Прометео, Милано. 

Художествената му практика включва пърформанс, видео, акции, обекти, инсталации. По един смислен, чаровен и забавен начин Иван Мудов провокира, прекрачва морални, етични и дори законови граници, за да подчертае преднамереността и фалша в съвременното общество.

Изложбата може да посетите в галерия Структура от 19 декември до 25 януари.

бюлетин

още реакция