На бляскава премиера на сериала „Свят в пламъци“ във Варшава

Каналът Epic Drama представи най-новото си попълнение в компанията на част от актьорите.

Мотото на столицата на Полша е “винаги непобеден” и Варшава действително е град, преживял много битки, в името да спази това. Кацаме в следобеден час и е дъждовно и мъгливо, което, разбира се, води до сериозно задръстване в иначе не чак толкова големия град. Населението на Варшава е близо два милиона. Това е град, който гордост носи белезите на историята си. Настаняваме се с района с името Прага, където огромна индустриална фабрика за водка е превърната в музей и модерно пространство за събития. Там предстои да се разходим по килима за бляскава премиера и да се срещнем със звездите от чисто новия сериал, който ще видим по канал Epic Drama – “World on Fire” или “Свят в пламъци”. 

Неслучайно история, посветена на Втората световна война, избира Варшава като една от основните си локации. След нахлуването на нацистите в Полша през 1939 година, градът е основен център на съпротивата срещу окупацията на Германия. На 1-ви август 1944 година избухва Варшавското въстание, което продължава вместо планираните 2 дни, цели 63. Принудени да капитулират, смъртните случаи на полските цивилни са близо 200 хиляди. След това Хитлер изравнява града със земята. Над 85 % от Варшава е в пълна разруха вследствие на взривени паметници и правителствени сгради. Днес градът не е забравил смелите хора, борили се за него и има специален маршрут, който отправя почит към тях. Той започва именно от впечатляващия паметник на Варшавското въстание и ни отвежда чак до Стария град. Истината е, че наистина усещаш енергията на историческите събития. 

“Свят от пламъци” се докосва именно до човешките истории на войната. Любовен триъгълник, неочаквани приятелства, загуба и болка са само част от темите, включени в сериала. В главните роли са обичаните актьори Шон Бийн, Хелън Хънт и Лесли Манвил, но виждаме и новите попълнения в лицата на Джона Хауер-Кинг, Джулия Браун и София Вихуач. Паралелно се развиват истории в Манчестър, Варшава и Париж, а всеки от героите говори на собствения си език. Полският актьорски състав се допълва от две от звездите на миналогодишния хит на Павел Павликовски “Студена война” – Томаш Кот и Борис Шиц. Всички актьори са усмихнати и с удоволствие разказват за героите си. Почти никои от тях не пропуска да спомене и създателя на сериала Питър Боукър, които използва много истински истории на семейството си, за да създаде част от героите и сюжетните линии. 

Джона Хауер-Кинг е само на 24 години, а вече е играл редом до звезди като Тим Рот и Клайв Оуен във филма “Песента на имената”, който видяхме в рамките на фестивала CineLibri тази година. В “Свят в пламъци” той е в главната роля на преводач от богато семейство, който от Манчестър се озовава в Полша. Освен всичко, е влюбен едновременно в две момичета. Питам го как се чувства, гледайки сериала.

“Обикновено преживяването е много различно от това, което си си представял”, казва с усмивка Джона. “Навлизаш много вътре в историята и си обвързан със съдбата на героите. Това го прави трудно, защото си закриваш очите, когато си на екран. Но страхотното в случая е, че има толкова много различни сюжети, можеш да се потопиш изцяло в историята.”

Джулия Браун е на същата крехка възраст като Джона с предишен опит на екрана и сцената, но това е първата й голяма роля като Луис – една от любимите на героя на Джона – Хари.

“Тя е много по-различна от всички други герои, които съм срещала в истории в епоха”, разказва Джулия. “От самото начало, когато се запознаваме, тя се бори за това, в което вярва. Смела е в това да изразява вярванията си и не мисли прекалено много за последствията. Мисля, че това е страхотно, особено за женски персонаж, не виждаме такива често. И също така факта, че тя успява да се справя с толкова много неща -  грижи се за баща си и брат си, но в същото време не пропуска шанса, който й дава войната – да отиде да пее с най-добрата си приятелка. Много ми харесва колко много енергия влага тя във всеки един аспект в живота си.” 

Няколко часа по-късно Джона, Джулия, София, Томаш и Борис заедно с продуцентите Хелън Зиглър и Деймиън Тимер са щастливи да бъдат на бляскавата премиера, където ще представят сериала пред избрани гости и журналисти от Европа. Килимът не е червен, а лилав - в тон с логото на канала, които ще излъчва сериала – Epic Drama. Специални напитки, ордьоври и музика на живо от 40-те години потапят гостите в атмосферата на епохата.

А Варшава - градът с толкова много история е идеалното място, за да допълни преживяванията на всички присъстващи. 

бюлетин

още реакция