Истината все още е някъде там

Сериалът „Проект Синя книга“ е за всички онези, които не спират да си задават въпроса „Сами ли сме във Вселената?“

Откакто човечеството се помни, неговият поглед е непрестанно вперен някъде отвъд. Някъде в Космоса, небето, звездите. Обясненията на феномените са се променяли през хилядолетията, но винаги сме търсили смисъла на нещото отвъд. 

Още от древни времена, та чак до наши дни, Космосът и неговото превземане са фикс идея на човека и той не оставя почти безкрайната черна материя и дори нематерия, която ни заобикаля, да си стои спокойно. 

Да, човек е стъпвал на Луната. Да, прави опити да стъпи и на Марс. И макар да звучи донякъде абсурдно, че може би сме единствения разумен вид в цялата ни Галактика, засега човечеството не е открило никакви доказателства за наличието на друг живот. И това жестоко го притеснява. 

Голяма група от хората може и да не вярват, че Нийл Армстронг и екипажът на Аполо 11 са кацнали на Луната, но са убедени, че и до днес извънземни похищават земляни с цел експерименти и най-вероятно Земята е плоска. Човешката фантазия е необятна, а конспирациите, базирани на незнание, също.

Темата за НЛО и прикриването на кацане на такова от американското правителство е изключителна популярна през 50-те и 60-те години. Космосът също. През 90-те години темата отново изживя своя бум, но той затихна по-бързо. Тази година следва третата вълна, ако може да я наречем така.

Може би, защото се навършват 50 години от онова прословуто кацане на Луната, за което част от човечеството все още се чувства подведено. То все още вярва, че такова нещо не се е случило, а известен холивудски режисьор е поставил Нийл Армстронг в декор. 

И макар Луната да е любопитна, извънземният живот е още по-интересен. След бума на "Досиетата Х“, модерната телевизия отново обръща поглед към необятния Космос, за да влее нова доза любопитство в хората посредством малкия екран. Сериалът се нарича "Проект Синя книга“.

Шоуто е базирано на действителни свръх-секретни разследвания на неидентифицирани летящи обекти или НЛО, и свързани с тях феномени, проведени от Военно-въздушните сили на САЩ през 50-те и 60-те години на миналия век. 

В актьорския състав блестят две доста популярни имена. Едното е на ирландеца Ейдън Гилън. Ирландският актьор, който става изключително популярен с ролята си на лорд Бейлиш "Малкия пръст“ в "Игра на тронове“, влиза в ролята на Д-р Джей Алън Хайнек, университетски професор, вербуван от ВВС на САЩ, за да води топ-секретна операция – наречената Project Blue Book – която разследва множество случаи на странни феномени свързани с НЛО, които остават неразрешени и до днес. Поредицата е вдъхновена от личните преживявания на професора и съответно неговите записки. 

Другото име, за което трябва да се оглеждате, е британският актьор Майкъл Маларки. Почитателите на фентъзи жанра познават Маларки от ролята му на Енцо в "Дневниците на вампира“, а други може и да го помнят от посещението му на Comic Con у нас по-миналата година. Маларки влиза в ролята на капитан Майкъл Куин – един от хората, които помагат на професор Джей Алън Хайнек за разследването на странните случаи.  

Подобно на сюжетната схема в "Досиетата Х“ и тук скептицизмът и вярата в нещо отвъд са разпределени между двата основни персонажа. Маларки и неговият Куин са гласът на разума, а Гилън в ролята на Хайнек е ученият, който непрекъснато е разяждан от съмнения. Двамата правят нестандартна, но много любопитна комбинация от качества и недостатъци, които биха се харесали на зрителите.

Паралелно с техните приключения, защото всеки епизод разказва за различен случай и разследване, върви сюжетна линия на конспирация за прикриване и тайно наблюдение от страна на правителството.

"Проект Синя книга“ не дава отговори на въпросите "Сами ли сме във Вселената?“ и "Какво има там?“, защото не ги знае, но се опитва по интересен и заплетен начин да даде почва за размисъл на зрителя. 

Всеки епизод на сериала изважда по едно автентично досие, съчетаващо НЛО теории с действителни исторически събития от една от най-мистериозните епохи в историята на САЩ. А всичко ще е побрано в 10 епизода. И това е само първият сезон. Вече текат снимките на втори. В Щатите сариалът направи премиера в началото на тази година. А у нас стартира по Epic Drama на 19 септември, като ще се излъчва всеки четвъртък от 22:00 часа.     

Едно е сигурно, истината все още е някъде там... И хората ще бъдат обърнати към Космоса, докато не я открият. А докато това се случи, телевизията предлага интересен поглед по темата.  

бюлетин

още авангарт