На фокус: първа фотографска изложба на оператора Юлиян Атанасов

Познаваме работата му от филмите „Източни пиеси“, „Островът“, „3/4“.

Българският оператор и фотограф Юлиян Атанасов ще представи първата си самостоятелна изложба "ЛЕО И ГОРСКИТЕ ДУХОВЕ“ в КО-ОП от 8 до 23 ноември. Експозицията ще включва 20 фотографии на хора и места от България, Германия, Италия, Хърватия и Иран. Куратор на изложбата е швейцарката Катарина Рипщайн.

Юлиян е оператор и често създава фотографските си произведения в периферията на снимачната площадка, в почивката или в края на деня, но фотографиите му не са част от конкретен кино епизод. Юлиян снима и далеч от филмовата действителност, когато пътува или е със семейството си. Творбите му се открояват от съвременния поток на изображения чрез съзнателно забавен начин на работа. Снимките не са инсценирани, нито откраднати, така че е трудно да ги причислим към обичайните категории репортажна, документална или сценична фотография. Образите, уловени в един колкото спонтанен, толкова и конкретно изчакван момент, разкриват ментални, асоциативни пространства. Провинциални и градски пейзажи служат като метафори за копнеж, меланхолия и фаталност. 

Всички произведения в изложбата "ЛЕО И ГОРСКИТЕ ДУХОВЕ“ са постигнати чрез метода на класическата аналогова фотография - заснемане, проявяване и копиране. За Юлиян бавният процес и непредсказуемостта на аналоговата фотография са избор и предизвикателство, но и възможност. Несъвършенството на светлочувствителната емулсия и случайността са неделима част от особената естетиката, присъща само на аналоговата фотография. Серията "ЛЕО И ГОРСКИТЕ ДУХОВЕ“ отбелязва тихото и благородното съществуване на филмовия негатив и също може да се разбира като апел към духовете на изчезващата технология.

Юлиян Атансов живее и работи в Берлин и София. Заснети от него игрални филми са представени на фестивалите в Кан, Токио, Берлин, Локарно, Сънданс. Познат е на широката аудитория като оператор на филмите "Източни пиеси“ и "Островът“, където работи с Камен Калев, "3/4“ с реж. Илиян Метев и "Ялда“ от 2019г. с реж. Масуд Бакши.

бюлетин

още реакция