Талантливото момиче на име Фийби Уолър-Бридж

Тя е всичко, за което Холивуд мечтае. И притежава сърцето на Мартин Макдона.

На английски има термин “girl crush” - когато някое момиче просто много те кефи с всичко, което прави!

Като пишещ и снимащ човек, който създава документални филми и кино, моите любими момичета винаги са правили именно такива креативни проекти. Тина Фей и Ейми Полър са сред част от тези имена, които будят възхищение, тъй като не само са супер яки мацки, но са безкрайно умни и имат велико чувство за хумор, което за мен е висша степен на талант. През последната година усилено следя развитието на една друга таква жена – Фийби Уолър-Бридж. Британска актриса, сценарист и създател на изключителни пиеси и сериали. Само на 33 години, родената в Лондон дама завършва кралско училище по театрални изкуства и днес е едно от най-горещите имена в Холивуд. 

Няколко факта за Фийби – създател е на хитовия сериал “Убивайки Ийв”, който пожъна огромен успех миналата година и току-що излъчи втория си сезон. Историята за странната връзка между агентка на британските служби и професионална убийца психопат, донесе куп награди за актрисата Сандра Оу и насочи вниманието на света към името на Джоди Комер, която е брилянтна в ролята на психически нестабилната Виланел. Самата Фийби беше номинирана за награда “Еми” за сценариите си. 

Следващият проект (който всъщност е създаден преди “Убивайки Ийв”) на Фийби Уолър-Бридж носи заглавието “Fleabag”, което буквално се превежда като торба с бълхи или човек, който не е много читав. В случая става въпрос за комедиен сериал, който вече има два сезона. Първоначално създаден като пиеса, в него талантливата дама играе и главната роля и само един нейн поглед е достатъчен, за да те накара да се смееш със сълзи пред екрана. Историята е за момиче от Лондон, което e пристрастено към секса, ima странна връзка със сестра си, след смъртта на родителите си живее с тяхната кръстница (брилянтната носителка на “Оскар” Оливия Колман), най-добрата й приятелка се е самоубила, а кафенето, което върти като бизнес, е на много тежка загуба.

Диалогът, недоизказаното в погледа на актьорите и разговорите, които главната героиня провежда директно в камерата, са толкова първично неприлични, че няма как да останеш равнодушен. Британски хумор на макс, изключителни актьори и съвсем проста, но дълбока история са формулата на този печеливш продукт, който завладя и САЩ. Много известни американски актьори непрекъснато постват за него с въодушевление в Инстаграм профилите си. 

Ако все още не сте завидели на Фийби, продължавам напред. Тя получи роля на робота L3-37, която имаше завидно чувство за хумор и помагаше на Ландо, героя на Доналд Глоувър в миналогодишния филм за Хан Соло от поредицата “Междузвездни войни”. Сценарист е на предстоящия нов филм за Джймс Бонд, чийто режисьор е Кари Фукунага, човекът зад първи сезон на сериала “Истински детектив”. Уолър-Бридж притежава и теaтрална компания с партньорката си Вики Джоунс, в която работят и по нов проект за HBO – “Run”. В живота Самата Фийби обича да разказва много и неприлични шеги, а в интервю споделя как е била на прослушване за сериозна роля в сериала “Даунтън Аби”, но всички просто много са се забавлявали на изпълнението й и не са я одобрили за ролята. 

Актрисата и сценарист беше омъжена за режисьора на документални филми Конър Уудман, но от миналата година прибавя още една причина за завист, особено женска, в биографията си. Нейно гадже в момента е един от най-талантливите драматурзи и режисьор на най-добрия филм за изминалата година – “Три билборда извън града” – Мартин Макдона. Умно и талантливо момиче, плюс пънкаря на британската драматургия е уравнение, което само по себе си трябва да роди нещо гениално в скоро време. Лично аз нямам търпение! 

бюлетин

още авангарт