Ема Томпсън и Бенедикт Къмбърбач с нови роли във филмите по Иън Макюън

Какво предстои да видим от най-добрия Шерлок Холмс и носителката на две награди "Оскар".

Има актьори, без които кинематографичният небосклон не би бил това, което е. Двама от тях без никаква сянка на съмнение са Ема Томпсън и Бенедикт Къмбърбач. Енергията и на двамата е толкова силна, че никога няма да ни бъде достатъчно да ги гледаме на кино. Вече започваме да си мечтаем и да ги срещнем като персонажи в някой съвременен роман...

Тя е английска актриса, в чиято биография блестят 2 статуетки “Оскар”, 2 награди "Златен глобус" и 3 награди"БАФТА". Познаваме я добре с блестящите ѝ превъплъщения в “Имението “Хауърдс Енд””, “Остатъци от деня”, “Името на Отца”, “Разум и чувства”.

Той пък е от онези талантливи актьори на нашето време, които сякаш правят съществуването ни по-смислено. Забъркан с театър, кино, радио и телевизия, Бенедикт Къмбърбач познаваме предимно с ролите на Стивън Хокинг в “Hawking”, Виктор Франкенщайн в театралната продукция “Frankenstein” на Дани Бойл и, разбира се, невероятно съвършения образ на Шерлок Холмс в сериала “Шерлок”. Като детектив Къмбърбач се справя толкова добре, че се стигна до основаването на дамски фен клуб, наречен CumberBitches.

Двамата актьори носят такава непоносимо притегателна харизма от екрана, че бихме дали какво ли не, за да ги докоснем и прочетем и през литературата. Да впрегнем въображението си да помислим каква героиня би отивала на Ема Томпсън? Отчаяна съпруга или самотна майка на две деца? Твърде клиширано.

Вероятно би билно вълнуващо през нея да се докоснем до невъзможната любов и да четем любовните ѝ думи към далечен и неприкосновен мъж? Или да усетим сълзите ѝ по отдавна починалия ѝ съпруг? Всичко това е твърде клиширано за огромна актриса като нея. Съвършено би ѝ паснала литературната роля на съдия. Да я кръстим Фиона Мей? Би било вълнуващо, ако литературният сюжет ѝ връчи спешен случай на момче, болно от нещо... или дете без родители? Да кажем дете, болно от левкимия. Не би било редно да бъде поставена в баналния сюжет на нещастното семейство. Трябва да има любящ съпруг, който да наблюдава как случката с детето ще промени живота на съпругата му. Да, това би била литературната линия, в която трябва да прочетем Ема с всички състояния на духа, трудности и изпитания. Да. Ако Ема Томпсън беше литературен персонаж, това щеше да е нейната история.

А Къмбърбач? Ролята му на Шерлок до такава степен подлуди зрителите, че вече изглежда на границата на невъзможното да си представим друг тип персонаж. При всички положения Холмс вече сме го чели. Лицето и харизмата му предполагат интелигентност и отговорност. Възможно ли е да четем за него като за писател? Напълно. Дори това би бил адекватният избор. Интелигентността ще бъде заключена в кариерата на писател, а отговорността... в бащинството. Двете биха били перфектно прегърнати в заниманието на “детски писател”, а умението да разкрива престъпления би могло преспокойно да бъде изпитано с малка дъщеричка, която в миг на разсейване да изчезне. Да. Ако Бенедикт Къмбърбач беше литературен персонаж, това щеше да е неговата история.

За щастие неподражаемият колос на литературата Иън Макюън вече е създал романите и персонажите и на нас остава само и единствено да се насладим на творенията. 

Тази есен предстои на екран да видим три екранизации, идващи с марката Макюън. “Законът на детето”, “Дете във времето” и “На плажът Чезъл”. В “Законът на детето” Ема Томпсън ще влезе в ролята на Фиона Мей. Проектът е режисиран от Ричърд Айър, когото добре помним от “Записки по един скандал”.

Кадър от “Законът на детето”.

“Дете във времето” пък ще бъде първа продукция  на "Sunny March" - продуцентската компания на Бенедикт Къмбърбач, който ще се заеме и с главната роля – писател и баща, тръгващ по следите на внезапно изчезналата си дъщеря.  

Бенедикт Къмбърбач във филма “Дете във времето”.

Третият филм е “На плажа Чезъл” – екранизация на романа, донесъл номинация “Букър” на Макюън. Впечатляващ сюжет, който ни отвежда в Англия през 60те години, където Едуард и Флорънс се женят и споделят първата си брачна нощ в хотел на брега. Еднакви и различни, щастливи и развълнувани, влюбени и... девствени. История за това как курсът на живота може рязко да се промени в резултат от бездействието ни.

Филмът “На плажа Чезъл”.

Щастливи сме да сме първите, които ви обявяват, че на български се задават и две нови книги от Иън Макюън. Няма дори да повдигнем завесата. Само ще ви кажем, че предстоят две истински колосални литературни произведения в каталога на ИК "Колибри”. 

 

кино филми Иън Макюън

бюлетин

още авангарт