Женски блясък на малкия екран

Още от най-доброто при женските сериали. Вече се убедихте, че говорим за нещо малко по-различно.

 "GLOW"

"Gorgeous Ladies of Wrestling", или "GLOW" е един от най-неочакваните хитове на малкия екран за изминалия сезон. Телевизионно риалити за женска борба не е първото, което би ви хрумнало, когато създавате сериал, но гигантът Netflix залага на това и определено печели! В главната роля е актрисата Алисън Бри, съпруга в истинския си живот на по-малкия брат на Джеймс Франко – Дейв. Бри е Рут Уайлдър, невзрачна актриса, която е на ръба на фалита след безброй неуспешни прослушвания и е дотолкова отчаяна, че има секс афера с мъжа на своята току-що родила най-добра приятелка. Рут е олицетворение на неуспеха и отчаянието по такъв брилянтен начин, че във всеки един момент очакваш да ѝ се случи нещо, както и става. Тя попада на поредното безумно прослушване, но този път за риалити формат, който да пресъздава професионална борба за жени, като всяка от тях си създава имидж и героиня пред публиката. Всички жени, съгласили се да участват в предаването, са много подобни на главната героиня – отчаяни и от всякакви размери и възрасти. Сред тях безспорно се откроява образът на Шийла – женския вълк, която наистина е убедена, че е вълк, и така се облича и изглежда. Още по време на прослушванията с гръм и трясък връхлита и Деби – най-добрата приятелка, която току-що е разбрала за аферата на мъжа си с Рут. Битката между двете на тепиха е вдъхновяваща за ръководителя на целия този цирк – неуспешен режисьор на нискобюджетни хоръри - Сам и той веднага привлича и Деби в екипа. Добавяме и разглезеното богато момченце продуцент и уравнението за успех е готово.

Постепенно тази на пръв поглед абсолютно нефункционална група от жени и двама мъже всъщност се превръща в истински отбор и в крайна сметка и в семейство. Диалогът е едно от най-силните неща в сериала, а повечето битки на тези жени са в голяма част от случаите с тях самите. 

 

"ГРЕЙС И ФРАНКИ"

Преди да започна каквото и да било друго, разрешете ми лично отклонение. “Господи, моля те, когато съм на 80 години, да изглеждам като Джейн Фонда!" Та тази 80-годишна и страхотна жена играе 70-годишната Грейс Хенсън – богата, арогантна, изключително добре облечена, женена от 40 години, майка на две момичета и като истински сноб, мартинито не ѝ излиза от ръката. Тук в историята включваме и Франки – нейната пълна противоположност – хипи, което изглежда, все едно се е облякла с каквото е намерила сутринта, с дълга неподдържана коса, много бижута, пуши трева и рисува с бои. Лили Томлин е повече от невероятна в тази роля. И Франки е майка на две деца – осиновени момчета, единият е цветнокож, а другият е имал сериозни проблеми с наркотиците и истинското му име по паспорт е Койот. Всичко това казва достатъчно за родителите му. 

Първата сцена в първи сезон на сериала е именно с Грейс и Франки в един ресторант. Те не са приятелки. Длъжни са да се понасят една друга, тъй като мъжете им са партньори в адвокатска фирма и прекарват много време заедно. Оказва се обаче именно в тази първа сцена, че двамата мъже, в чиито роли виждаме мъжкарите, разбили не едно и две екранни сърца през годините, Мартин Шийн и Сам Уотърстън, са не само колеги, ама и любовници от 20 години. И не само възнамеряват да ги напуснат, но и да се женят. Настъпва пълно объркване и хаос, което води до изключително забавни моменти. Двете жени започват да живеят заедно в общата на двете семейства къща на плажа в Сан Диего и, разбира се, стават неразделни приятелки с цената на много солени шеги една към друга, нови любовни афери и странни семейни събирания, включително сватбата на бившите им съпрузи. Освен в диалога, силата на сериала се крие и в поддържащите персонажи на четирите им деца – Бриана, Малъри, Бъд и Койот. Освен това “Грейс и Франки" е създаден и от една от двете основни личности зад сериала “Приятели”, така че нито една шега не разочарова, особено тези за пиенето на Грейс, напредването на годините за всички тях и как да започнеш живота си отново след 70.

"MARVELOUS MRS. MAISEL"

Сериалът е едно от другите скрити оръжия на Amazon за изминалата година, носител отново на почти всички престижни награди за постижения на малкия екран, не е случайно, че зад него стои “майката" на “Момичетата Гилмор" – Ейми Шърман-Паладино. Актрисата в главна роля е Рейчъл Броснахан, която познаваме от друг хитов сериал - “Къща от карти". Но ако тя там беше в ролята на бореща се с живота изстрадала жена, то тук тя е доста привилегирована. Мидж Мейзъл има всичко – идва от богато еврейско семейство, хубава и елегантна е, майка на две деца и щастливо омъжена за някой, който се грижи добре за нея и тя истински обича. И тъй като действието се развива през 50-те години на миналия век, тя знае много добре как да крие това, че ползва маска за лице и се гримира, преди съпругът ѝ да стане, за да може винаги да е перфектна за него. Редовно го придружава и в по-малки барове, където той се пробва като стенд-ъп комик, талант, който тепърва набира скорост по онова време. Всичко наистина е перфектно до момента, в който Джоел се прибира един ден и ѝ съобщава, че я напуска, защото е влюбен в секретарката си. 

Светът на Мидж се срива за един ден и тя наистина не знае какво да прави. Тук на помощ идват два от най-добрите персонажи в сериала – родителите ѝ, които поемат грижите за нея и децата. В опитите си да намери себе си и да започне да печели пари Мидж попада на сцената в бара за стенд-ъп комици пияна и изключително забавна. Именно така се запознава със Сузи, която става неин неофициален мениджър, а двете започват да се борят да превземат един изцяло мъжки свят. Всичко това води до много комични и безумни ситуации, поне два ареста на Мидж и път към един изцяло нов живот. 

"KILLING EVE"

“Убивайки Ийв” е чисто нова продукция, която е едва на третия си епизод, но приковава към екрана с началните сцени още от първия. Запознаваме се с агентката на британското разузнаване Ийв Поластри, в чиято роля е Сандра Оу, позната ни цели десет сезона в сериала “Анатомията на Грей" като амбициозната Кристина Янг. Виждаме, че Ийв е американка, която живее в Лондон със съпруга си, и в първи епизод я заварваме сутринта на работа след тежък запой предишната вечер. Паралелно с това се запознаваме с красива млада жена (новобранката Джоди Комър, която е истински впечатляваща от самото начало), която е доста сръчен, креативен и тотално лишен от емпатия убиец. Според информацията, която имаме за нея и нейния ментор (в ролята Ким Бодния, когото познаваме от скандинавския сериал “Мостът"), убийствата, които тя извършва, са на високопоставени лица и методът ѝ никога не е един и същ. Освен това научаваме, че тя живее в Париж, обича да пие и да прави секс с непознати.

Постепенно и двете жени си дават сметка за съществуването на другата и започва играта им на преследване, която, ако е изпипана докрай така както дава заявка в началото, ни обещава истинско удоволствие пред екрана до края на сезона. 

 

сериал женски сериал,

бюлетин

още авангарт