Време за жени

Обзор на най-добрите женски сериали. По-различни от онези, които сме гледали преди.

 Проститутки, прислужници, риалити бойци, две възрастни жени, чиито мъже се влюбват един в друг, жена стенд-ъп комик през 50-те, професионална убийца и детектив със суперсила. Какво е общото между тях? Разказват истории със силни женски образи в главните роли във време, в което нуждата за такива е по-голяма от всякога. Или накратко, женските сериали не са това, което бяха!

 "ИСТОРИЯТА НА ПРИСЛУЖНИЦАТА"

Малко са зрителите и най-вече зрителките, останали без емоция, гледайки първи сезон на сериала “The Handmaid’s Tale", или “Историята на прислужницата". Антиутопичният свят, създаден по романа на писателката Маргарет Атууд, разказва за общество, в което човешката свобода не съществува вече в измислената страна Гилаед по време, в което светът страда от безплодие. След преврат започва нов политически режим, където хората са разделени на богати двойки, които управляват и ако не могат да имат деца, в къщите им са настанявани жени, раждали поне веднъж вече и доказали се, че могат да го направят отново. Веднъж в месеца те участват в “церемония", която си е чисто изнасилване от страна на господаря на къщата под зоркия поглед на жена му, която държи прислужницата и се моли на Господ момичето да забременее. Всички тези момичета са облечени еднакво - в червено, с бели шапки - и нямат право на глас, а само безропотно да изпълняват, и имат нови имена. Главната героиня, с която се запознаваме като Офред, всъщност се казва Джун и е откъсната от съпруга си, когото смята за мъртъв, и малката си дъщеря, чието местоположение открива в края на първи сезон. Ролята ѝ се изпълнява от познатата ни от сериала “Момчетата от Мадисън Авеню" Елизабет Мос и без всякакво съмнение това е ролята на живота ѝ. Мос е великолепна като Джун, погледът ѝ, движенията ѝ, лудостта и яростта, които съдържа героинята ѝ, са предадени от актрисата дори само от очите ѝСериалът спечели почти всички престижни награди миналия сезон, като и самата Мос добави няколко такива в колекцията си. Няколко са дамите, които режисираха епизоди в първи сезон.

Сред тях изпъкна най-вече Рийд Морано, която си тръгна с награда “Еми" за режисура, тя е и оператор на много телевизионни и филмови продукции. Истината е, че книгата на канадската писателка се появява през 1985 г., а повече от 30 години по-късно сериалът пасва на обществото като ръкавица. Във време, в което Холивуд се пропука от скандали за сексуален тормоз и неравностойно заплащане между мъжете и жените,  “Историята на прислужницата" вдъхновява с борбения си дух в антиутопичен свят, който не дава възможност за надежда. Чисто новият втори сезон започва именно с новите приключения на Джун, която е бременна и търси свободата си с помощта на бащата на детето, който не е командирът на къщата, а неговият шофьор Ник (Макс Мингела), който се грижи за нея сега.

Още в първите епизоди на сезона се завръща и още един от най-силните персонажи, който беше изчезнал в средата на първи сезон – Емили, или Офглен. В нейната роля е актрисата Алексис Бледел, която познаваме от любимия на поколения жени сериал “Момичетата Гилмор" като Рори Гилмор. Бледел показва чисто нова страна от таланта си в тази роля, тя е първо много борбена, а после истински смазана от всичко, което ѝ се е случило в първи сезон. Сцената, в която тя разбира, че е обрязана, след като се събужда след операцията, и без да се вижда каквото и да било, тя изиграва ужаса от това разкритие толкова перфектно, че зрителят го преживява с нея. Това сурово мъчение е следствие на това, че тя е лесбийка в свят, който не позволява това, и е наказана за любовта си към друга жена.

В новия сезон заварваме Емили в колониите – най-ужасното място в Гилаед, където са изпратени жени, нарушили правилата безобразно или такива, които не могат да имат деца и са непотребни. Там условията са сурови, тежката работа на полето е брутална и ако не събереш нужната квота за деня, не ядеш. Паралелно с тормоза ѝ там, зрителите ще видят много повече подробности за предишния ѝ живот, в който тя е имала семейство и е била уважаван професор.  Ще проследим и какво се случва със злодеите в лицата на Командира – Джоузеф Файнс, съпругата му Серена Джой (Ивон Страховски), която противно на името си загуби част от спокойствието си през първи сезон и сега е просто бясна, както и жената, която командва всички прислужници – леля Лидия (актрисата Ан Дауд, която спечели награда “Еми" за ролята си). Още с първите епизоди виждаме много насилие, изпипана секс сцена и такова отчаяние, което може да доведе само и единствено до огромен проблем за управляващите този садистичен към жените свят.

 "БЛУДНИЦИ"

“Блудници” е сериал, създаден от две дами – Мойра Буфини и Алисън Нюман, - както и режисиран от три други и отново попада съвсем точно на мястото си с първия си сезон, който излезе миналата година. Действието се развива през ХVІІІ век, но съвсем реално предлага модерни теми за размисъл, нищо че са облечени в корсети и високи перуки. Попадаме в Лондон по времето на най-мръсния му и нехигиеничен период. Трудно място за една жена, особено ако сама трябва да се грижи за себе си. Маргарет Уелс, в ролята е великолепната Саманта Мортън, държи публичен дом, където освен момичетата, които е прибрала, са и нейните собствени дъщери – Шарлот и Луси. Когато навършат нужните години, тя продава девствеността им на този, склонен да плати най-много, и в първи сезон виждаме, че Шарлот е намерила и своя спонсор в живота и като негова официална “държанка" тя живее в дом, който той осигурява за нея. Луси от своя страна тепърва трябва да намери такъв. Много е интересен парадоксът, който съществува в образа на Маргарет Уелс – тя хем е майка и страда за това, което те трябва да правят, от друга страна, знае, че е единственият им избор във времето, в което живеят. Тя дори казва на чернокожия си партньор в живота, че се е молила на Бог двете момичета да се родят момчета, за да не се стига до тук. Голямата конкуренция на Маргарет е доста по-богатата Лидия Куигли, в чиято роля е номинираната за “Оскар" тази година за “Невидима нишка" Лесли Манвил. Тя е абсолютният злодей в сериала и докато има моменти, в които се чудиш дали харесваш Маргарет, или не, то при Лидия нещата са ясни от самото начало – тя е олицетворение на злото. Няма нищо, което да я спре, върти схеми и интриги, както и отвлича момичета, които предпочитат да работят като слугини, но тя ги прави секс робини. В сериала има много голота, мръсотия – външна и вътрешна, както и много човешки взаимоотношения и емоции от всякакъв спектър.

Аз попадам на снимачната площадка на втори сезон, който предстои да видим от лятото по канала Epic Drama, както и Hulu за САЩ. Подобно на платформи като Netflix и Amazon, и Hulu се включи в голямата игра благодарение на тези продукции (“Историята на прислужницата” също е негов). Срещам се с почти всички дами от сериала, включително и със самата Лив Тайлър, която се включва именно във втория сезон и идва за интервюто облечена като героинята си с огромна рокля с пищно деколте и високо вдигната коса. Истински съм впечатлена и от британската актриса Саманта Мортън, която е в главната роля на Маргарет Уелс. Тя е дошла специално за интервюто от дома си, който е на два часа път. Приключила е със сцените си за сезона и се появява с пусната дълга коса, спортно облечена и без капка грим. В момента, в който си отваря устата, става ясно, че тази жена няма нужда от каквото и да било друго, за да закове вниманието ти, освен това, което ти казва. Саманта е израснала по домове и приемни родители, признава абсолютно открито, че е имала много тежки преживявания по време на престоя си по тези места и че е била малтретирана по всякакви начини. Днес тя е номинирана за “Оскар", безкрайно талантлива актриса, прекрасна жена и любеща майка на три деца. С лекота говори на всякакви теми, но от време на време тя снишава гласа си, докато говори, тъй като от съседната стая се чува крещене “rolling", тъй като снимките вървят активно.

Елоис Смит, която играе малката Луси, е много различна и симпатична в истинския живот. Почти през целия ден покрай мен минава и актрисата Джесика Браун Финдли, докато снима сцени като Шарлот. Всеки път е с различен костюм, но и с дебело яке отгоре и бърза да стигне до мястото на снимки в този момент. За съжаление така и не успяваме да си поговорим, тъй като тя е във всяка сцена, която остава до края на деня, и, разбира се, е важно все пак да не разваляме график, от който зависи довършването на целия сезон. Всяка една от дамите ми разказва, че на снимачната площадка на сериала са като семейство, и така и изглеждат. Нямам търпение да видя втори сезон, особено сега, когато успявам и аз да се почувствам поне за ден като част от това семейство на много силни жени.

 "ДЖЕСИКА ДЖОУНС" 

Едно от най-приятните преживявания на малкия екран на Netflix се нарича “Джесика Джоунс" и току-що беше обявен неговият трети сезон. Базиран на един от по-тъмните герои на поредиците комикси на Марвел, сериалът е създаден от жена и е режисиран предимно от жени. Сред последните новини са, че именно една от режисьорките – Ес Джей Кларксън, поема най-новия филм от поредицата "Стар Трек", която за първи път ще има жена режисьор. Актрисата Кристен Ритър е в ролята на Джесика Джоунс – мрачна млада жена, която работи като частен детектив, има проблеми с алкохола и комуникацията с останалия свят. За сметка на това обаче има свръхсила, може да мести всякакви предмети с лекота, както и да пребива лоши хора. Когато е тийнейджърка участва в катастрофа, в която загиват родителите ѝ и брат ѝ, а тя се събужда в болница, където са правени експерименти върху нея. Тя успява да се измъкне от там и заживява привидно нормален живот в приемното семейство на амбициозна майка мениджър, която се опитва да лансира красивата си и руса дъщеря като поп певица и модел. Триш впоследствие наистина е като сестра на Джесика, отървала се е от властната си майка, която ѝ е посягала и физически, и сега е успешен радио водещ със собствено предаване и изкарва негативната си енергия само върху боксова круша.

 

В първи епизод на сериала се запознаваме с Джесика и Триш, както и започваме да следим случай, в който родители наемат услугите на Джесика да намери изчезналата им дъщеря. Така стигаме до злодея Килгрейв, който се оказва много важна част от миналото на самата бойна детективка и основна сюжетна линия в целия първи сезон. Комуникацията на Джесика с останалите герои, чувството ѝ за хумор и цинизмът ѝ са сред най-любимите моменти на сериала. Постепенно се прибавят и много други герои като бившия наркоман Малкълм, който става неин асистент, адвокатката Джери, с която имат доста странна уговорка за взаимна помощ, както и Люк Кейдж, един от другите герои на гиганта Марвел. Актрисата Кристен Ритър до този момент е предимно позната с доста по-лигави образи в сериалите “Вероника Марс" и “Don’t trust the b… in apartment 23", но тя е тази, която се трансформира до неузнаваемост и вдъхва такава сила и харизма на образа на Джесика. Всеки един момент и епизод носи нова енергия и те приковава към екрана да следиш приключенията на цялата компания.

сериал препоръка кино филм

бюлетин

още авангарт