Домашно кино и кафе шедьоври

5 филма, които да гледате в Neterra TV+ в уюта на своя кофи шоп у дома

“Има разни начини да се направи хубаво кафе: кафе по неаполитански, еспресо, турско кафе, бразилското кафезиньо, кафе с френска преса, американско. Всяко кафе може да бъде най-добро в своята категория.” - Умберто Еко, из “Как се пътува със сьомга”

Кинопреживяванията на CineLibri продължават до 12 ноември в Neterra TV+, което ни дава възможност да си организираме страхотни киновечери в уюта на своя кофи шоп у дома. Благодарение на NESCAFÉ® Dolce Gusto имаме възможността за по-малко от минута да се насладим на различни кафе напитки, скрити във всяка капсула и с лекота да открием вкуса, който обичаме. И тъй като всяка напитка има свой типичен характер, решихме да комбинираме любимите си кино и кафе шедьоври. 

Умберто Еко: Библиотеката на света


Умберто Еко, като един истински италианец, е почитател на еспресото, като от интервю в The Guardian разбираме, че предпочитания му метод за приготвяне на кафе е чрез т.нар. “посмодерни касули”. Няма как да не комбинираме пикантните и плодови аромати на капсулите Espresso Intenso с филма “Умберто Еко: Библиотеката на света”. Характерно за италианското кафе е присъствието на зърна робуста, заради плътността, силния аромат и парливия привкус, които придават на напитката. Nescafe Dolce Gusto следват тази традиция като са подбрали премиум арабика от Колумбия и робуста от Виетнам.

Страсти в кухнята


Оригиналното заглавие на филма е Pot-au-Feu - основно ястие във френската кухня, което се възприема за символ на топлина, уют и домашна кухня. Рецептата варира в различните региони, но традиционно включва говежди бут или къси ребра, кореноплодни зеленчуци (като моркови и ряпа), билки и подправки. Друго характерно за ястието е, че се готви за дълго време на бавен огън. Домашната храна и доброто кино си приличат по това, че искаш още и още от тях. Същото важи и за доброто кафе. А когато искате да удължите насладата от балансирана чаша кафе с ядкови нотки и оттенък на касис, можете да заложите на Lungo – италианското “дълго кафе”. 

Ако искате да забавите темпото и да се отдадете на малко повече удоволствия – “Страсти в кухнята” и “Lungo” са комбинацията, на която да заложите за удължена наслада. 

Редът на времето 

Новият филм на Лилиана Кавани, написан в съавторство с Паоло Костела, наподобява хита на Паоло Дженовезе от 2016 г. “Перфекти непознати”, също написан в съавторство с Костела. И там, както и тук, група стари приятели, предимно професионалисти от градските среди, се събират на едно място (в случая прекрасна лятна вила), и започват да си разкриват неудобни тайни - в "Перфектни непознати" чрез игра, в която си споделят разменени съобщения, в случая с предполагаемо природно бедствие и наближаващия край на света. 

В хода на филма персонажите осъзнават колко кратък е животът и колко е важно смело да му се наслаждаваш. Филмът е подходящ за любителите на силните усещания и именно затова сме го комбиниране с Ristretto Ardenza - едно от най-интензивните кафета на Nescafe Dolce Gusto. То е късо, но забележително силно, като изненадва сетивата с пикантни и пиперливи нотки, и плътен тъмнозлатист връх на каймака. 

Невероятното странстване на Харолд Фрай 


Джим Броудбент и Пенелопе Уилтън играят Харолд и Морийн, пенсионирана двойка, която живее в тиха скука и отчаяние в Девън. Неочаквано Харолд получава писмо, от което научава, че негова стара колежка от работата му сега е в хоспис за раково болни в Беруик ъпон Туид. Това е Куини, изиграна в ретроспекция от Линда Басет, и Морийн далеч не изглежда доволна да чуе името ѝ.

Харолд й пише сковано и некомуникативно съчувствено писмо и тръгва да го изпрати; осъзнава, че е пропуснал времето за изпращане на пратките в местната пощенска кутия, отива да намери друга пощенска кутия, после още една и преди да се усети — вдъхновен от случаен анекдот, който чува от млада жена на бензиностанция — Харолд решава да извърви пеша пътя от Девън до Беруик, за да предаде писмото си на Куини. 

За нас, тази трогателна история си партрнира най-добре със затоплящата, позната италианска класика - капучиното. Разкошен и обилен слой пяна от пълномаслено млято среща наситено еспресо, приготвено от първокласни кафе зърна Арабика от Южна Америка и подсилено с Робуста от Виетнам. Това е единствената кафе напитка, която стопля душата по същия начин като този филм. 

Престъплението е мое

Пренасяме се в Париж в 30-те години на 20 век. Няколко поколения от най-добрите френски актьори се развихрят в този стилен разказ за това как известността – дори и в резултат на предполагаемо убийство – не трябва да бъде пречка за социални и професионални успехи (любителите на “Чикаго” със сигурност ще припознаят част от сюжета с този на мюзикъла/филма за престъплението на Рокси Харт).

Френската кафе култура е свързана с поднасянето на бърз шот еспресо или подобна напитка на основата на еспресо. Подобно на италианското, то често е тъмно изпечено и пиперливо. Пренесете се в емблематичното френско кафене с пот Ristretto Napoli - особено силно и наситено късо кафе. Открийте тъмния му гъст каймак и типично плътна консистенция, разкриваща топлите силни нотки на изпичане, и се насладете на театралната красота на убийството в “Престъплението е мое”. 

Nescafe Dolce Gusto домашно кино коши шоп у дома кафе

бюлетин

още авангарт