„Операция Наполеон“: Когато някои тайни трябва да си останат скрити

„Операция Наполеон“ е екшън трилър, който ни пренася сред ледниците на Исландия в търсене на паднал нацистки самолет, пълен с предмети и тайни. Наполеон в случая не се отнася за историческата личност, а е кодовото име на съдържанието на товара. Великолепният Иън Глен, който познаваме най-вече като сър Джора Мормон в „Игра на тронове“, слага началото на една интензивна игра на котка и мишка още с първата си реплика, когато става ясно, че екипът му търси нещо много ценно. А тя гласи „започнете първа фаза“!


Междувременно бързо се запознаваме с другите основни персонажи – брат и сестра исландци Елиас и Кристин, които са израснали, грижейки се един за друг. Елиас е луд приключенец, запален по ледници и снежни пътеки, докато сестра му е на висока корпоративна позиция. Когато обаче брат ѝ изчезва след като е намерил останки от самолет сред ледовете и мистериозен мъж се опитва да я убие, става ясно, че Кристин трябва да се бори за живота си. Това я отвежда към неин бивш обожател – английският професор Стив Ръш, който всъщност знае повече за това какво точно представлява „Наполеон“.

По едноименния роман на Арналдур Индриасон, „Операция Наполеон“ ни отвежда из красивите планини на Исландия, където изглежда толкова студено, че когато Кристин трябва да се спасява с боси крака, направо ни втриса. Повечето гонки са на шейни и често студът изглежда по-опасен от другите врагове. Кристин и Стив постепенно разплитат мистерията около този така пазен паднал самолет, независимо какво им струва това по пътя. Трябва да преодолеят всякакви ситуации и да се опитат да останата живи, за да спасят Елиас.


„Операция Наполеон“ ни качва на едно скоростно екшън влакче из планините на Исландия, където трябва да оцелеем заедно с Кристин, Стив и Елиас и да разберем какво стои зад тази загадка. 

Гледайте „Операция Наполеон“ в рамките на кино-литературния фестивал CineLibri. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

бюлетин

още авангарт