Когато Зоуи Кравиц стана новия Джон Кюсак

Сериалът на Hulu „High Fidelity“ вече може да се гледа в България на Disney+.

Роб, собственик на магазин за плочи, е главният персонаж от романа „High Fidelity“ на Ник Хорнби. Роб и служителите му Дик и Бари прекарват свободното си време в обсъждане на естетиката на микстейпове и съставяне на „Топ пет“ списъци, които показват познанията им за музика, филми и попкултура. Роб използва това упражнение, за да създаде свой собствен списък – „Топ пет най-запомнящи се раздели“. Припомняйки си тези връзки, Роб се заема да се свърже с бившите си приятелки.

Сериалът от 2020 г. „High Fidelity“ пресъздава филмовата адаптация от 2000 г. по романа от 1995 г., чието действие се развива в Лондон през 80-те години на миналия век. В сериала Джон Кюсак играе ролята на самовглъбения собственик на музикалния магазин, който се връща към романтичното си минало, за да забрави бившата си. Най-скорошната версия сменя Чикаго с Ню Йорк, а Кюсак – с Кравиц. Запазват се „Топ пет“ списъците, внимателните изграждания на плейлисти и пробивите на четвъртата стена, чрез които Роб комуникира своите мнения… и вълнения.


Тази комуникация със зрителя обаче е малко по-различна. Там, където Кюсак изгаря от желание да се увери, че другите знаят и се съгласяват с всички негови мнения, Кравиц развълнувано обяснява защо харесва това, което харесва. Също така е толкова непринудено готина, че е почти невъзможно да повярваме на несигурността ѝ. Но Кравиц успява да предаде уязвимостта и тъгата на персонажа умело – като е подготвена също толкова естествено да се озари при вида на рядко копие на „Човекът, който продаде света“ на Дейвид Боуи. Многостранността на актрисата тук е по-пълноценна, отколкото в предишни проекти, и е удоволствие за гледане.


Поддържащият актьорски състав също е страхотен – Да‘Вин Джой Рандолф придава дълбочина къмнесигурността и творческия страх на Шериз, а епизодът, обхващащ петте най-сериозни раздели на Саймън (Дейвид Холмс), обяснява токсичната примамка на самоунищожителната любов. Удоволствие е да се наблюдава химията между Кравиц, Рандолф и Холмс, докато си говорят в магазина.

 

Сериалът съществува в състояние на самоосъзната фантазия. Магазинът на Роб, в който се продават само плочи и касети и в който обикновено има повече служители, отколкото клиенти, е прекрасна невъзможност – фантастичен свят, в който се потопяваме с удоволствие. Освен визуално сериалът привлича и със своя саундтрак благодарение на музикалните ръководители Маниш Равал, Том Улф и Алисън Розенфелд. Някои от парчетата от филма – „Dry the Rain“ на Beta Band, „I Believe (When I Fall in Love With You It Will Bever)“на Стиви Уондър – се появяват многократно, но чуваме и много по-широк спектър от изпълнители и жанрове. Разбира се, има Боуи, Принс, Fleetwood Mac, Арета Франклин, Нина Симон, но също така Silk Rhodes, The Roots, Way Yes и още много много други. В една сцена Роб вади плоча и казва на Саймън: „Сега ще продам 5 копия на „Love, Loss, And Auto-Tune“ на Swamp Dogg”. И веднага получава реакция от клиентите в магазина, вероятно и от зрителите като мен, които мигновено си запазват албума в Spotify.

Поради ограничение във времето филмът изрязва един от най-забавните пасажи от книгата – отмъстителна съпруга, която предлага на Роб да продаде безценната колекция от плочи на изневеряващия си съпруг за жълти стотинки.


Тази история заема цял епизод в новата версия. Роб и Клайд отиват да разгледат колекция от плочи, която се продава от художничка от Горен Ийст Сайд, а когато в крайна сметка се срещат със съпруга, на когото тя отмъщава, той насочва целия си разговор за музика към Клайд, защото не смята, че Роб би могла да е в темата. Тази сцена тласка размишленията върху това, как изглежда и какво е чувството да обичаш музиката, към по-интересна, предизвикателна територия. В крайна сметка Роб не може да лиши дори неприятния мизогинистичен любител на музика от безценната му колекция, което служи и като прекрасно средство за изграждане на героинята ѝ. 

„High Fidelity“ е сериал, който ни предразполага да го гледаме отново и отново – с фантастичната си естетика, със страхотната музика и с многоликия състав. А Зоуи Кравиц процъфтява в тази обстановка… и ни кара да искаме още. 


бюлетин

още авангарт