Димитър Узунов: Любопитството движи човечеството напред

Повод за срещата ни с него е “Театър на чудесата” 2022.

Димитър Узунов е режисьор, актьор и сценарист. Учи театър в Университета Париж 8 и в Brooklyn College (City University of New York). През 2008 г. основава компанията Famille Mundi в Париж. В проектите на тази компания той работи с артисти от над двадесет държави. Два пъти е номиниран за "Млад талант на Париж". Димитър Узунов е съосновател и съръководител на Arte Urbana Collectif, който продуцира и организира различни събития в България и Европа. Той е и основател и директор на Summer Scriptwriting Base - международен форум за писане на сценарии в областта на изкуствата и творческите индустрии. Димитър е ръководител на платформата "Театър&Наука" и координатор за България на европейския проект за творчески колаборации между учени и артисти CURIOUS. Притежава и магистърска степен по геология от Софийския университет.

Повод за срещата ни с него е “Театър на чудесата” 2022, организиран от “Арте Урбана Колектив”, в партньорство с RATIO, част от европейска мрежа от фестивали посветени на сътрудничеството между хора на изкуството и науката. Фестивалът ще се проведе в София от 27 до 30 октомври, с основна локация Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала".

Dragan Mujan

От къде дойде идеята за Theatre of Wonder?

Идеята идва от желанието да се покажат на театрална сцена чудесата на съвременната наука. Фестивалът за пръв път се организира през 2017 г. в италианския град Тренто. Тази година фестивалът ще се състои в четири различни европейски града – София, Тренто, Антверпен и Белград.

Кого бихте поканили да се включи в събитието като зрител? Трябва ли да сме запознати с темите в дълбочина или са подходящи и за любители? 

Темите и начина, по който те са поднесени, са подходящи както за абсолютно начинаещи, така и за по-запознати. Каним всички любопитни хора, които обичат да откриват чудеса в живота около себе си!

Едната от лекциите задава въпроса: „Какво е животът?“. Какво е животът? 

Интересното е, че няма еднозначно мнение днес, дори и сред учените, какво точно представлява живота. Съществуват цели 123 дефиниции на това какво е живот. Италианската лекция от фестивала „Какво е живот?” ни дава някои от тези дефиниции, но и ни кара да се замислим върху вечни философски въпроси за смисъла на живота и смъртта.

Dragan Mujan

Защо е важно да сме любознателни? 

Защото любопитството движи човечеството напред! На ниво личност любопитството и любознателността ни помагат да намерим нашето най-точно място в живота, а с това ни носи може би най-важното нещо на този свят – да сме щастливи.

С какво усещане искате да си тръгне зрителя от преживяването? 

Че живота и света са магия и трябва да сме щастливи, че имаме шанса да сме на този свят.

бюлетин

още авангарт