Краят идва. И това е само началото.

Специална тематична прожекция на филма „Януари“ на CineLibri 2022.

„…вълци прокарват сватбарски пъртини край селцето и макар да са потънали до уши в сняг, селце и хора се повдигат на пръсти, за да надникнат отвъд пъртините и къде с действие, къде с въображение се мъчат да разчетат събитията, записани в белите преспи на зимата.“ – Йордан Радичков, „Януари.“

Краят идва. И това е само началото.

Така можем да обобщим „Януари“ - като крайностите, които не се срещат, но се преплитат. Като началото и края. Черното и бялото. Човека и вълка.

Светослав Стоянов

Вдъхновен от едноименната пиеса на Йордан Радичков, филмът разказва историята на двама мъже насред нищото, откъснати от света от снежна буря, които се опитват да разгадаят какво се е случило с Петър Моторов, решил да потегли в една ранна утрин с шейната си към града, отвъд гората. Когато шейната се връща, Петър Моторов не е в нея – има само шуба, пушка, замръзнал труп на голям вълк и огромна мистерия.

Сценарият на „Януари“ е дело на Алекс Барет и режисьора на филма Андрей Паунов, оператор е Вашко Виана, музиката е на Иво Паунов, работил с Андрей по някои от документалните му творби. Главните персонажи биват изиграни от Самуел Финци (пазача), Йосиф Сърчаджиев (стрелеца), Леонид Йовчев (свещеника) и Захари Бахаров (единия близнак). Продуцент на филма е Ваня Райнова от “Портокал”.

Светослав Стоянов

На специалната CineLibri прожекция на 22.10, 19:00 няма просто да гледаме филма. Ще се случи нещо различно – всички ще бъдем част от сюжета.

Всеки от нас, съучастниците, ще може да избере дали да се потопи във филма в ролята на човек или на вълк, и да съпреживее виелицата от емоции като такъв. Как? На двата входа на залата всеки зрител ще получи инструкция и специално направена маска, за да гледа Януари така, както никой друг (български) филм досега.

Светослав Стоянов
 

След края на прожекцията ще имате възможността да чуете и екипа на филма - Самуел Финци, Андрей Паунов и Ваня Райнова, да зададете въпроси и споделите своите впечатления и емоции от преживяването. Дискусията ще бъде последвана от концептуален Януари коктейл.

Светослав Стоянов
 


бюлетин

още авангарт