В очакване на Боджангълс: Може ли любовта да ни спаси?

Филмът гледаме в рамките на Синелибри.

В един шарен и лъскав свят на купони, музика, любов и страст Жорж и Камий се запознават като на кино. Всеки техен ден е изпълнен с приключения, а когато се ражда малкият им син Гари, партитата продължават с него. Бащата е чаровен и усмихнат, елегантен и харизматичен, а майката е от онези жени, от които не можеш да свалиш погледа си, защото те поглъща с енергията си. В лъскавия им свят на приключения и купони обаче, бързо става ясно, че те всъщност не работят и съответно нямат пари, а Камий страда от ментално заболяване. Ще бъде ли любовта им достатъчна, за да преживеят всичко това?

 


Виржини Ефира и Ромен Дюри са фантастични в лудостта си и привличането като Жорж и Камий. Техният постоянен флирт с живота и проблемите на Камий е толкова искрен, че не можеш да свалиш очи и от двамата. Видяхме Виржини в главната роля на провокативния „Бенедета“ на Пол Верховен миналата година и неслучайно нейният талант избухна в няколко паралелни заглавия след това. А Ромен Дюри е много голямо име във френското кино от последните години със заглавия като „Сърцеразбивач“, „Влюбеният Айфел“ и „Китайски пъзел“, а тази година филмът му „Coupez“, чието име в последствие бе сменено на „Final Cut“,откри филмовия фестивал в Кан.

 


„В очакване на Боджангълс“ е по едноименния роман на френския писател Оливие Бурдо, който тази година ще бъде част от международното жури на фестивала Синелибри. Той лично ще представи филма и книгата на събитие във Френския културен център на 19-ти октомври. Романът му е носител на безброй престижни награди и от първоначален тираж от 2 000 бройки, в последствие стават 200 000. В книгата историята е разказана от гледната точка на бащата и малкия син. Свидетели сме на вълшебната и шеметна любов, която свързва бащата с необикновената му жена, а синът е безмерно щастлив с шантавите си родители. Майка му е сияйна, остроумна, изпълнена с нежност и фантазия, непредвидима, напълно освободена от всякакви задръжки, превърнала живота на всички около себе си в безкрайно празненство и обзета от неистова обич към танца и песента „Мистър Боджангълс” на Нина Симон. Тя е готова да показва „изплезен език” и „среден пръст” на реалността до деня, в който стига твърде далеч и сладката й лудост се превръща в клинично безумие.

„В очакване на Боджангълс“ ни кара да помислим върху границите на любовта и има ли нещо, което не бихме направили за човека, когото обичаме? Дори, когато си даваме сметка, че много голяма част от всичко това е обречено. Виржини Ефира и Ромен Дюри, както и малкият Солан Мачадо Гране като сина им Гари, са прекрасни в това да ни убедят, че когато има желание и любов, има начин!

 бюлетин

още авангарт