“Щипалката и вещицата” - подарък за феновете на японската анимация

Нов шедьовър на Горо Миядзаки и студио “Гибли”.

“Щипалката и вещицата” е добрата новина за почитателите на японската анимация и най-вече на студио “Гибли”. Първата им 3Д анимация е празник за младите, които живеят в свят на възрастни. Подарък за тези, които се държат така, както се чувстват, без да крият истинските си чувства. Нов шедьовър на Горо Миядзаки с гласовете на ​​Кокоро Хирасава, Шинобу Тераджима, Ецуши Теракава, Гаку Хамада.

Вселената “Гибли” се завръща за пръв път след 2014 година. “Щипалката и вещицата” е първата изцяло 3Д анимация на студиото и филмът е режисиран от сина на легендарния съосновател на компанията Хаяо Миядзаки. Горо Миядзаки - настоящият директор на компанията, се залавя с адаптацията на книгата от Диана Джоунс. Историята проследява чудатия живот на момиченцето Ая, осиновено от мистериозна двойка, благодарение на която научава, че всъщност има нестандартно минало...

Началото

Обмислях идеята за филма още преди да започна да работя по него. В Япония има много хора на моята възраст, а предишното поколение - това на Тошио Сузуки, е още по-многобройно. Когато поглеждам към връстниците на сина ми, забелязвам, че те са много малко. Едно време кварталът гъмжеше от деца, които тичат и се забавляват наоколо, но днес тъй като те са по-малко, единственото, което се вижда, са стари хора, които се разхождат. Мислех за това как днешните деца, заобиколени от възрастни, отиват в реалния свят, където на работните им места също е пълно с по-големи хора. Вероятно е много предизвикателно за тях. Разсъждавах върху тези факти, когато четях оригиналната история на “Щипалката и вещицата”. В сюжета се запознаваме с малко момиченце, което живее в къща с двама възрастни. Опитва се да работи край тях и да получава това, което иска. Смятах, че това е една забавна история, която младите хора ще оценят.

Честността на героите и музиката

Щипалката е много по-различна от всички персонажи, които познаваме от филмчетата на студио “Гибли”. По-различна е с това, че не прикрива чувствата си. В Япония е пълно с жители, които се държат по обратния начин на този,  по който се чувстват. А тя… тя е различна. И тъкмо поради това й подхожда смела музика. Спрях се на рок музиката, която толкова обичах, когато бях подрастващ. Щипалката не е някое момиченце, което хленчи за всичките си трудности. Тя отлично знае какво иска и се стреми да го постигне. Активна и енергична е. Ако човек се замисли каква музика би й паснала, никога няма да отговори: “класическа”. 

Пандемията и киното

Филмът ни беше почти готов до края на март. Целяхме да успеем да го представим на кинофестивала в Кан през май. Бяхме приключили в момента, в който японското правителство обяви локдаун. От тази гледна точка сме истински късметлии. Разбира се, пандемията се отрази на индустрията ни. Много от аниматорите са артисти, носещи чувствителни души и те се терзаят, когато се налага да работят в несигурни времена. Това, през което минаваме, е трудно за всички ни.

“Щипалката и вещицата” можете да видите на голям екран само в рамките на седмото издание на кино-литературния фестивал CineLibri, който се провежда между 02 и 31 октомври.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт