На фокус: Норвегия отвисоко

По National Geographic започна трети сезон на поредицата „Европа отвисоко“ със спиращи дъха гледки и интересни истории.

Фермата на семейство Клауер в затънтеното селце Инсет, разположено в Северния полярен кръг, е дом на 86 хъскита… че и повече. Всяка година към глутницата се присъединяват нови палета. Съдбата им е отредила да теглят шейни в дръзки туристически експедиции, които тръгват от фермата през цялата зима. Гидовете Мортен Клауер и Ан Тисваер повеждат кучетата на пътешествие. Те впрягат младото хъски с група опитни кучета, които определят темпото. С Мортен и Ан на шейните впрягът преодолява маршрут по разнообразен и труден терен – гора, тесен мост и замръзнало езеро. Докато кучетата бягат в снега, Мортен следи изкъсо начинаещата. Вземе ли изпита с отличен, младата женска ще може дори да кандидатства за позицията на водач. Звучи като приказка, нали?

На подобни картини можe да попаднем благодарение на поредицата "Европа отвисоко“ на National Geographic, посветена на някои от най-забележителните гледки от Швейцария, Хърватия, Португалия, Швейцария, Ирландия и Исландия. А какво се случва в Норвегия през зимата?

National Geographic
 

Голямото разчистване на снега

В края на зимата, когато снеговалежите в западна Норвегия спират, идва време за отварянето на живописния планински проход Тролстиген. Присъединяваме се към инженери, изправени пред епичното предизвикателство да разчистят снега от пътя.

Даг Кристиан Угсет и екипът му разполагат с две седмици да подготвят пътя за отварянето му. През това време трябва да разчистят 20 км шосе с висока лавинна опасност. Снегът, който трябва да изринат, достига смайващите 12 метра дълбочина.

Екипът на Даг си пробива път през преспите с два специализирани камиона. Всеки от тях се насочва с GPS и е снабден с мощно въртящо се острие, което разбива снега отпред, а после го изстрелва високо във въздуха и встрани от пътя.

Единственият начин за заснемане на операцията е от въздуха. Дроновете стигат до райони без друг начин за достъп, за да снимат процеса от всички страни. Те следят напредъка от небето, докато камионите на Даг прокарват бразда в дебелата бяла пелена, покрила живописния пейзаж.

National Geographic

Подводният електропровод на Норвегия

В югозападна Норвегия екип от инженери прекарва най-дългия подводен електропровод в света. Той ще се простира на 720 км ище доставя възобновима енергия, произведена в норвежка водноелектрическа централа, до 1,5 млн. домове във Великобритания.

За да прекарат далекопровода от централата до морето, инженер Хилде Хорген Торстад и екипът й трябва да преодолеят уникално предизвикателство. От въздуха се вижда, че кабелът трябва да премине по дъното на езерото Сулдалсватнет, дълбоко 376 м, и през висока планина, разположена на пътя към морето.

Конвенционалните плавателни съдове за полагане на кабели са прекалено големи, за да работят в езерото. Единственият начин да прекарат далекопровода през този отдалечен басейн е да построят на място проектирана за целта баржа. Дроновете заснемат етапите от строежа на баржата – 24 плаващи цистерни са свързани на повърхността в корпус с площ 645м2.

Норвегия такава, каквато не сте я виждали до този момент. Тази неделя от 22 часа по National Geographic.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт