В очакване на фестивала в Кан

Тазгодишното издание с председател на журито Спайк Лий обещава бляскаво завръщане под светлините на прожекторите след една пандемична година.

Червените килими, филмите на голям екран и така мечтаният блясък на шоубизнеса започнаха малко по малко да се завръщат. Филмовите фестивали в Берлин и Венеция успяха и миналата година да имат своите издания, но този в Кан беше отложен. Известен с огромните си звезди и абсолютен перфекционизъм, събитието е емблематично за шоубизнеса и киното. След като години наред артистичният директор Тиери Фремо се колебаеше дали да допусне филми на Нетфликс в състезателната програма, тази година от самата платформа отказаха да предоставят продукциите си. Със сигурност се очертават интересни дни на Лазурния бряг. Начело на журито на тазгодишното издание е режисьорът Спайк Лий, който ще бъде предимно в женска компания - на  актрисите Маги Джиленхол, Мелани Лоран и певицата Милен Фармер. 

"Анет"

74-тото издание на фестивала се открива на 6-ти юли с “Анет” на Лео Каракс с  участието на Адам Драйвър и Марион Котияр. Мюзикълът ще се включи в състезанието за "Златната палма” с историята за бляскава двойка знаменитости, чийто живот се променя с появата на първото им дете, "мистериозно момиче със специална съдба“. Освен световната премиера на филма, другото голямо събитие за начало е почетната награда за Джоди Фостър за цялостен принос. 

“Бенедета”

Сред останалите дългоочаквани заглавия са “The French Dispatch” на Уес Андерсън със звезден актьорски състав - Тилда Суинтън, Тимъти Шаламе, Ейдриън Броуди, Бенисио Дел Торо и много други. Режисьорът Пол Верховен за пореден път предстои да шокира света с последния си филм “Бенедета” – история за монахиня с много голота и секс между жени. А сред последните обявени заглавия са и “Vortex” на другия провокатор Гаспар Ное – заснет подобно на документален филм, историята се върти около възрастна двойка в последните дни на живота си. Номинираният за “Оскар” режисьор Ари Фолман ще представи анимационния си филм “Къде е Ане Франк?” Очакват ни и много други истории от доказани майстори от целия свят като Нани Морети, Франсоа Озон, Шон Бейкър, Кирил Серебреников и Асгар Фархади. 

“The French Dispatch”

Българският повод за гордост “Сестри” на Весела Казакова и Мина Милева ще участва в програмата “Особен поглед”. В историята за семейство, което се бори с предразсъдици участват Мария Бакалова, Ралица Стоянова и самата Весела с двете си сестри – Катя и Биляна. 

В очакване сме на заслужени награди, луксозни партита (повечето на открито), красиви тоалети и много големи звезди. Организаторите на фестивала в Кан знаят много добре как да отбележат подобаващо завръщането на звездното събитие и никой от нас няма търпение да видим какво са забъркали. 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт