Арсен Люпен – танцуващият с престъпления

Или как Нетфликс претвори легендарния френски антишерлок.

Станчо Станчев

Чистач в Лувъра, затворник, разносвач на храна, възрастен доносник. Под тези маски изкусният крадец Асан Диоп танцува "tête-a-tête” с органите на реда в сериала "Люпен“. Той е вдъхновен от легендарната поредица за Арсен Люпен на писателя Морис Льоблан. Зрителите се срещнаха със сериала този януари в платформата Нетфликс. Ролята на "танцуващия с престъпления“ се изнася от носителя на Сезар, Омар Си. 

В следващите редове вървим по стъпките на сериала. Ще прочетете за пируетите от книга към сериал, престъпление към справедливост, камера към кражба.  

Премиер-балетистът

"Ако бях британец, щях да избера Джеймс Бонд, но аз съм французин и затова казах Люпен!“ Това отговаря Омар Си на киногиганта "Гомон“, когато го питат каква роля мечтае да изиграе. И допълва: "Той е игрив, находчив, краде, заобиколен е от жени. Също така е пресонаж, който се преобразява в много персонажи. За един актьор, той е върхът.“

За един Люпен, Омар е върхът. Познаваме го от вдъхновяващия "The Intouchables”. Именно това светло и заразяващо екранно партньорство с Франсоа Клюзе му носи "Сезар“ през 2012, световна слава, любовта на киномани, киноценители и обикновени зрители. Явно доста силна любов, щом волята му задвижва цял сериал.

 

От "либрето“ към сценарий

Не е изненадващо, че Омар Си избира Люпен. "Историите за Арсен Люпен“ са със статут на литературна легенда във Франция. Поколения са израснали с разказите за "джентълмена крадец“, който винаги се измъква от закона. Те се появяват преди 115 години от писателя Морис Льоблан по задача на списание, за което пише. Първа е новелата "Арестът на Арсен Люпен“. Интересът към нея води до 17 романа и 39 новели, събрани в общо 24 книги. Така се раждат и реверансите, които книгата прави в името на сериала. 

"Люпен в сянката на Арсен“ (2021) не е екранизация на книгите. Сериалът разгръща няколко недосегаеми престъпления в пет епизода с декор Париж през 2020. Арсен Люпен е преобразен в ловкия крадец Асан Диоп. Заедно с баща си, Бабакар Диоп, са сенегалски емигранти, дошли във Франция през 90-те. Бащата работи за една от знатните парижки фамилии Пелeгрини. Недоказана кражба на огърлица на Мария Антоанета от имението начертава хореографията от бъдещи кражби на Асан. 

Набеждават бащата за обира, пращат го в затвора, подлъгват го да подпише самопризнание, преди процеса се самоубива. Асан остава пълен сирак, майка му е починала още в Сенегал. Като наследство от баща си получава книгата "Арсен Люпен – джентълменът крадец“. Така силното желание да изчисти името на баща си се сраства с мисълта за ловките кражби.  

Хореография за камери и престъпления

Изкусни движения, ловки детайли, ритмични преходи, изпипани визуални решения. Не, това не е нескопосан балетен анализ. Това е може би най-големият успех на сериала след каста. Операторската работа. Ако в сюжетно отношение сериалът е реверанс към "Арсен Люпен“ със скоци към днешна Франция, то заснемането е серия от майсторски пируети. От режисьорите (Л. Летерие, М. Сед), през оператора Кристоф Нуен, до монтажистите, нишката на "джентълменска кражба“ не се нарушава и за миг, всяка минута изтича сякаш за секунди.

В сянката на Асан

Качествени превъплъщения, уви, полузасенчени от Омар. Така прекосяват кадрите останалите, така важни за сериала, епизодици, поддържащи роли, та дори и главни антагонисти. По-отличителен, обещаващ развитие, се оказва полицай Гидера, в ролята Суфиан Гераб. Също почитател на поредицата за Люпен, той се опитва да убеди колегите си от участъка, че историите на Льоблан имат връзка с всички престъпления. До финала на сезона, той вървеше стъпка след Асан. С отворения край очакваме неговото развитие.

Представлението тепърва предстои

В процес на подготовка е вторият сезон на сериала. Там се очаква да видим резултата от единствената недоизчислена стъпка от действията на Асан – отвличането на неговия син. Да, за всеки запленен от историята за съвременния Арсен Люпен-Асан Диоп, пет епизода са... малко. Търсенето на справедливост у Асан не стигна връхна точка, поведението на властите остава неясно, фамилията Пелегрини все още не се е измъкнала от Диоп. В общи линии, "Люпен в сянката на Арсен“ е далеч от финален поклон. Очакваме второ дейстиве. А засега, антракт.

бюлетин

още авангарт