Отнесени от любовта

Голямата история на легендите Вивиан Лий и Сър Лорънс Оливие.

Любовта между двете кино икони прилича на филм. В историята на Вивиан Лий и Сър Лорънс Оливие има страст, предателство, разбити сърца и полюсни чувства. Но преди всичко - много любов.

Преди няколко години са открити писма, които хвърлят нова светлина върху връзката им. Вивиан е звездата от “Отнесени от вихъра”, а той е покорил сцената – двама британци, постигнали световна слава. В началото на връзката им той й пише “кръвта ми ври, когато си наблизо, толкова те желая”.

Вивиан Лий и Сър Лорънс Оливие, 1957, WikiCommons

Запознават се през 1936 година, когато Лорънс идва да я гледа на сцена. По онова време и двамата са женени и имат деца. Две години по-късно, когато любовта им е във вихъра си, Вивиан Лий започва да показва симптоми на психическо заболяване, което не е диагностицирано навреме. Днес вече е ясно, че е било биполярно разстройство. 

Вивиан Мари Хартли, както е цялото име на актрисата, за първи път привлича вниманието на света към себе си с ролята на Хенриет в пиесата “Маската на добродетелта” през 1935 година. Изпълнението й води до филмови предложения и много скоро след това тя става една от най-търсените актриси. Тогава е омъжена за адвоката Хърбърт Лий, който ненавижда театъра. Бракът им, както може да се предположи, не е никак успешен. През 1936 година колегата й Лорънс Оливие я гледа на живо, а след това отива да я поздрави лично за ролята. Той е на 28 години, тя на 23. Той е женен за актрисата Джил Едмънд, а тя има дете от Лий. Между двамата обаче пламва искра и Лий споделя на приятелка, че това е мъжът, за когото ще се омъжи. Независимо от обстоятелствата.

Година по-късно попадат на една и съща снимачна площадка и в крайна сметка се поддават на привличането. Доказват на целия свят, че огънят помежду им не е породен само от страст и желание, а от истинска любов. 

По време на снимките на филма “A Yank in Oxford”, Лий започва да страда от сериозни промени в настроението и си изгражда репутация на трудна за работа. Предлагат й поддържаща роля в “Брулени хълмове”, която тя отказва, тъй като не е главна. Но писмата, които двамата актьори си разменят през това време, са изключително горещи.

Той й пише “тази сутрин се събудих с огромно желание за теб, любов моя. Колко много те искам”. А тя отвръща “не се обичаме само с телата си, много повече от това е, ти си втората ми душа.”

Лорънс е този, който препоръчва Вивиан за театралната версия на “Отнесени от вихъра” и впоследствие тя изиграва Скарлет О’Хара и на екран. Не се разбира с екипа от самото начало, държи се ужасно с Кларк Гейбъл и според слуховете яде чесън нарочно, точно преди любовните сцени.

Вивиан Лий и Кларк Гейбъл

Но следващата година е страхотна за двойката - Вивиан Лий е първата британка, която печели “Оскар”, а двамата с Лорънс най-после са свободни да се оженят. Сключват брак в края на лятото, на 31-ви август 1940 в Санта Барбара, Калифорния. 

Съвместна работа и пързаляне към пропастта

Филмите им заедно са неуспешни, правят “Ромео и Жулиета” на сцена и инвестират сериозна част от парите си, но пиесата се проваля. Лий се разболява от туберколоза, преживява спонтанен аборт. Дните й са погълнати от депресия, кариерата й върви стремглаво надолу. Нещата стоят различно за Лорънс. Той е истинска звезда, а към името си добавя и титлата “сър”. Кризата между двамата се задълбочава, но Лий решава да придружи съпруга си на турне в Австралия и Нова Зеландия. След поредното й избухване, Лорънс публично й удря шамар, а тя му отвръща. Въпреки кризити, двамата продължават да се опитват да спасят отношенията си. След това Вивиан изиграва Бланш Дьо Боа в “Трамвай Желание”  – първо на сцена, а после и на екран с Марлон Брандо. Успехът й сред публика и критици е огромен, но това само я довършва психически.

Вивиан Лий и Сър Лорънс Оливие, That Hamilton Woman, WikiCommons

Двамата актьори се разделят през 1958 година, след куп афери и още един спонтанен аборт. Вивиан прави опит за самоубийство през 1960-та. Главните участници в тази голяма история успяват да продължат напред, въпреки. И то с нови партньори до себе си. 

Сър Лорънс Оливие и Джоан Плоурайд

Вивиан си отива от този свят през 1967 година. Лорънс, тогава женен за третата си съпруга Джоан Плоурайд, пристига веднага при покойната Вивиан и стои до тялото й с часове. Той умира 22 години по-късно и прекарва последните си дни, гледайки филмите на Вивиан. Не спира да повтаря, че онова, което се е случило между тях, е Любовта.

Онази, която всички така силно чакаме.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт