„Тенет“ и Кристофър Нолан, който спасява света

В момент, в който бъдещето на киното е все още неясно, режисьорът му дава силен рестарт.

Неслучайно още с обявяването на “Тенет” на Кристофър Нолан, сюжетът му се пази в тайна. И на мен би ми било трудно да го събера в няколко изречения, защото както обикновено и съвсем в стилистиката на Нолан, филмът е много повече от кино преживяване. Но нека се опитам да го представя. 

Джон Дейвид Уошингтън, син на Дензъл Уошингтън и звезда от филма на Спайк Лий – “BlacKkKlansman”, е в главната роля на свръхсекретен шпионин на ЦРУ, който след инцидент тръгва по следите на поредица от странни събития. Много бързо става ясно, че трябва да се предотврати война, която ще доведе до края на света и според него онова, което очаква човечеството, е “по-лошо и от ядрен Холокост”.

Тази линия ни води към украинския търговец на оръжия Андрей Сатор, в чиято роля влиза брилянтният Сър Кенет Брана с изключителен акцент, характерен за персонажа му - истински наръчник по актьорско майсторство. Той изгражда повече от убедителен образ на абсолютен психопат със смъртоносна мисия, отказващ да приема загуби.

За да достигне до Сатор, главният герой използва помощта на сътрудника си Нийл – страхотно попадение в лицето на Робърт Патинсън, както и Кат – съпругата на оръжейния бос, в чиято роля е Елизабет Дебики. Актриса, която набира все повече популярност в последните години след филми като “Великият Гетсби” и “Мъжът от U.N.C.L.E.”. Впечатляващата 30-годишна австралийка Дебики ще се нагърби и с ролята на Лейди Ди в последните два сезона на хитовия сериал “The Crown”. Появата на Майкъл Кейн пък е приятна закачка за зрителя, която веднага вдига класата на шпионската игра. А Арън Тейлър-Джонсън е страхотен в ролята на главнокомандващи военни акции.

Джон Дейвид Уошингтън

Тук идва ред и за специално внимание към актьора в главната роля, който подобно на изключителния си баща, не се страхува от предизвикателства, каквото “Тенет” безспорно е. Да прочетеш сценария на този филм и след това да го пресъздадеш едновременно с лекота и подобаваща драматичност, е истински талант. Подобно на един футуристичен Джеймс Бонд, Уошингтън е еднакво убедителен като екшън герой, като елегантен измамник със закачлива усмивка и като мъж, който иска справедливост за жена, която дори не познава. 36-годишният актьор със сигурност е започнал в сянката на именития си баща, но тепърва ще чуваме и неговото име. 

Историята

Интересът на Кристофър Нолан към концепцията за време и манипулацията му са също сред водещите теми във филма. Самото понятие “тенет” е създадено като опит да се обясни в какъв свят ще бъдат забъркани главните герои.

Обръщане на процеса на движение на времето, паралелни светове, световен взрив и в същото време лудо преследване в рамките на два часа и половина са само част от елементите на продукцията. Огромният мащаб на сцените пред камерата на Хойте Ван Хойтема, епичната музика на Лудвиг Горансон и звуковият дизайн създават усещането за приближаваща опасност. А времето изтича измежду пръстите на тези, които се опитват да я предотвратят.

И разбира се, това, че непрекъснато сме на различна локация по света – от операта в Украйна, през улиците на Лондон, летището в Осло, до яхта из бреговете на Амалфи, е сам допълнителен бонус за публиката. Съветът, който всеки зрител трябва да приеме към филма, идва от една от героините му – учен, чиято роля се играе от Клеманс Поези. Тя казва на героя на Уошингтън – “не се опитвай да го разбереш, почувствай го”. Формула, която по принцип работи за филмите на Нолан. Гледала съм “Интерстелар” и “Генесиз” по няколко пъти, именно в желанието си да видя всеки детайл от така внимателно изобретения свят на режисьора.

От първо лице 

Имала съм удоволствието да се запозная с режисьора и съпругата му, продуцент на всичките им филми, Ема Томас, преди няколко години на наградите на списание “Емпайър”. Двамата имат четири деца, безброй идеи и иновативни начини за осъщестяването им. Преди няколко седмици Кристофър навърши 50 години, за които е успял да ни покаже част от изследванията си на тема произход и обхват на познанието, метафизика, идентичност и елементи на времето.

Как ли протича един ден в семейство Нолан, особено когато и брат му Джонатан, с когото също работят заедно и съпругата на Джонатан – Лиса Джой, са създатели на сериала “Западен свят”?

Парадоксалното е, че Нолан непрекъснато спасява света във филмите си, а това лято има съвсем истинската мисия да спаси киното. С все още ограничени прожекции на различни места по света, някои от зрителите се качват на самолети и други превозни средства, за да стигнат до кино залата. Тайлър Томкинс от Калифорния дава 220 долара, за да се добере до Остин, Тексас, когато на 1-ви септември ще гледа филма. А друга двойка, която живее във Виена, е запазила полет от съседна Словакия, за да стигне до кино в Лондон.  

“Тенет” е спектакъл, който определно няма да ви остави безпристрастни, а финалът му е един от най-силните моменти във филма. Тогава си даваш сметка защо си прекарал часове пред тази епична история и си влязъл в един абсолютно различен свят, където всичко, което си научил, ти се струва абсолютно логично. 

Гледайте “Тенет” в кината в цялата страна

премиери кино очакване

бюлетин

още авангарт