"Unorthodox" – историята на едно бягство от традициите

Базиран на части от автобиографичната книга на Дебора Фелдман, мини сериалът на Нетфликс ни пренася в Уилямсбърг, където младата Естер къса с всичко познато.

Спомням си първия път, когато попаднах в квартала на Ню Йорк Бруклин и по-точно – частта Уилямсбърг. Място, което в последните години стана изключително модерно и популярно, но истинските му обитатели от години са ортодоксалните евреи и в частност хасидите. Тяхното присъствие и визия са повече от запомнящи се. Целта на общността на хасидите е да възстановят духовното, благочестивото и близостта с всевишния. 

Новият мини сериал на Нетфликс “Unorthodox” ни пренася именно в Уилямсбърг, в ядрото на една от тези общности. 

Netflix

Базиран на части от автобиографичната книга на Дебора Фелдман, историята разказва за Естер Шапиро или просто Ести, която е отгледана от баба си и дядо си и чиято цел в живота е да се омъжи в добро семейство и да има много деца. Това се случва, когато тя е на 17 години: проследяваме традициите около предстоящата й сватба с Янки, включително това, че главата й е обръсната веднага след сватбата и започва да носи перука. В традициите на общността, омъжената жена не трябва да показва косата си на публично място. Всичи детайли са разказани с много деликатност и внимание към героите. По време на сцените в Уилямсбърг те дори говорят на идиш.

Под погледа на всички около тях, особено свекърва й, Ести започва да усеща натиска да забременее, да накара мъжа си да се чувства като “цар” в леглото и да е добра и порядъчна домакиня. И тук идва основният бунт на героинята - тя тайно мечтае да бъде музикант. Младото момиче успява да избяга в Берлин, където живее майка й, също напуснала общността. Там Ести трябва да стане част от един съвсем различен свят. 

Netflix

Актрисата Шира Хаас е впечатляваща в образа на младата Ести. Зрителят преживява абсолютно всеки момент с нея – едновременно желанието й да се впише в общността си и факта, че е нещастна; амбициите й за друг живот и абсолютната й липса на подготовка за него. Героинята е на 19 години, без образование и финансови възможности. Всяко едно нещо, което вижда и преживява в Берлин, се пречупва едновременно през призмата на страха и на свободата. Реакциите й, движенията й, начинът, по който говори, са толкова естествени и искрени, че Шира Хаас ни прави свидетели на всеки детайл от живота на Ести. Актьорът Амит Рахав й партнира също толкова успешно като съпруга й Янки – той разчита на одобрение и съвет от майка си и баща си за всичко и очаква, че животът му е абсолютно начертан, оставяйки го лишен от право на желания.

Оказва се обаче, че никой няма имунитет към любовта и поривите на сърцето. Янки тръгва по следите на съпругата си в Берлин в отчаян опит да си я върне и прави това в компанията на братовчед си. Мойше е заседнал някъде по средата между двата свята – не иска да напусне семсйството си напълно, използва интернет, има оръжие и посещава публични домове – все напълно забранени неща от равина.    

Netflix

Днес писателката Дебора Фелдман живее в Берлин, след като пише книгата си “Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots” през 2012 година. За разлика от музикалните желания на Ести, истинската героиня, избягала от корените си, е била страстна читателка и е криела книги под леглото си. Омъжва се на 17 и ражда сина си на 19 години. Успява да убеди мъжа си да се изнесат от Уилямсбърг и когато започва да учи литература в университета, намира и адвокат, който я съветва как да се разведе с него и да не загуби попечителство над детето. Дебора не е разговаряла със семейството си от 2006-та година и, разбира се, общността, която напуска, твърди, че част от историите й не са истина. Подобни коментари има и към сериала на Нетфликс и създателите са обвинени в неточности и подвеждащи детайли.  

В крайна сметка“Unorthodox” е приказка за смелостта и любовта, за правото на избор или абсолютната липса на такъв; за умението да не губиш никога чувството едновременно на страх, но и на свобода в живота. 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт