Нова година, нова декада, нов албум

Какво да слушаме през 2020 година. И не само.

“Нова година, нов късмет” е казал българският народ. В музикалния бизнес тази сентенция може да бъде допълнена с “нов албум”. С тази особеност, че едно ново издание невинаги е съпроводено от късмет - историята познава множество примери за неуспешни или проточили се във времето проекти.

2020-та вече предложи редица вълнуващи заглавия - нов материал представиха Pet Shop Boys, Bombay Bicycle Club и The Courteeners, а Еминем изненада всички, издавайки без предупреждение “Music to Be Murdered By”. Част от важните и интересни албуми, които тепърва предстои да излязат, са събрани в следващите редове.

Pearl Jam - “Gigaton”

С напредване на времето Pearl Jam стават все по-ценно музикално богатство. Еди Ведър остана последният жив голям глас на гръндж поколението, преди да е навършил 55. В изминалите десетилетия загубата на ключови членове приключи или временно стопира съществуването на групи като Nirvana, Soundgarden и Alice in Chains, но през всички тези, вече над 30 години, Pearl Jam създаваха музика, правеха турнета и стояха гордо изправени като мъдрия колос на сиатълския рок, който на практика са.

Разумните фенове отдавна са се научили да не очакват от групата стихийни песни като в първите им два-три албума. Не че днес PJ са забравили как се прави енергична музика, просто с времето самовглъбеността и внимателно поднесените обществени и социални теми получиха по-сериозна роля в творчеството на бандата. 

Първият сингъл от “Gigaton”, "Dance of the Clairvoyants", е размисъл за промяната на човека и отношенията помежду ни в ерата на технологиите. Песента носи експериментален дух, твърдение подкрепено от факта, че по време на създаването и част от музикантите са разменили помежду си своите инструментите. Представената месец по-късно “Superblood Wolfmoon” пък е композиция по-близка до класическия, несдържан дух на формацията.

Във всичко това няма нищо лошо - с годините групата се разви и узря, премина през различни стилови завои, но ядрото и се запази и съхрани. В стил, много от чиито водещи представители прецъфтяха без време.

Stone Temple Pilots - "Perdida"

Stone Temple Pilots е група, която извървя нелек път, за да съществува днес. Инструменталистите в нея не са се сменяли от създаването й през 1989-та, но по отношение на вокалисти, нещата стоят другояче. Първо през 2013-та оригиналният певец Скот Уейлънд я напусна окончателно, а две години по-късно същото стори и заелия мястото му Честър Бенингтън. Към днешна дата и двамата са покойници.

Формацията обаче не се отказа и през 2017-та след отворен кастинг нае Джеф Гът, бивш участник в “X-Factor” с опит в няколко метъл и рок групи. Не след дълго бе издаден албум, оставил позитивни впечатления.

Сега преродените Stone Temple Pilots отварят поредна нова глава - на 7 февруари излиза акустичният албум "Perdida". Това не е непознат формат за бандата, чието участие в “MTV Unplugged” се нарежда сред най-добрите от поредицата. И все пак, първи студиен албум в такъв вид е хубав начин да продължиш напред с нови сили: нещо, за което STP копняха дълго време.  

Джери Кантрел - неуточнено

С течение на времето 2020-та придобива вид на щедра година за любителите на сиатълската музикална естетика. Тежест на това твърдение дава поредната вест за нов албум на представител на вълната - този път това е Джери Кантрел, китарист, ко-вокалист и основен композитор на Alice in Chains.

В скорошни интервюта Кантрел признава, че работи по нов самостоятелен албум, първи от 18 години насам. През това време 53-годишният музикант бе зает с гост-участия в различни проекти, но най-вече с възраждането на своята собствена група, чието съществуване бе прекъснато след смъртта на вокалиста Лейн Стейли.

Три албума на Alice In Chains по-късно, Кантрел е решил да използва почивката, която групата по традиция си взима след турне, за да развие идеи, пазени за соловия му проект. Повече подробности към момента не са известни, но сериозните намерения са налице - Джери споделя, че напоследък избягва да слуша чужда музика, за да не се промъкне външно влияние в композициите му. 

Green Day - “Father Of All…” 

За неудоволствие на привържениците на този жанр в изначалния му вид, Green Day са най-широко разпознаваемата група, съдържаща термина "пънк" в жанровото си определение. Разбира се, с времето триото разшири стиловите си интереси, преминавайки и през по-масово конвертируема музика от първоначално създаваната. И все пак бандата роди добри, запомнящи се песни и се опази от видиотяване с цел привличане на популярност - факти, които я издигнаха и я задържат в “А” групата на рока вече над четвърт век.

Албумът, който излиза на 7 февруари, ще бъде най-краткият в историята на формацията - 25:53 мин., разпределени в 10 песни. Досега издадените три сингъла подсказват, че “Father Of All...” ще бъде динамичен и разнообразен в жанрово отношение. Едноименната песен, например, може да бъде определена като гаражен рок, стил, в който групата има опит и история. “Oh Yeah” пък стъпва смело върху прочита на Джоан Джет на песента "Do You Wanna Touch Me", изпълнявана в оригинал от скандалния глем рок певец Гари Глитър. Green Day ще звучат и в спортните рубрики - "Fire, Ready, Aim" открива предаванията на Националната хокейна лига. 

В добавка към всичко това, през март калифорнийците тръгват на очакваното с интерес стадионно турне "Hella Mega Tour". Изглежда, че и този сезон Green Day ще са в елита на световния рок.

Ози Озбърн - “Ordinary Man” 

Мнозина метъл фенове останаха стъписани, когато миналото лято се разбра, че Ози Озбърн ще гостува в песен на Пост Малоун. Впоследствие това решение донесе доста позитиви - "Take What You Want", с участието още на Травис Скот, не само върна Принца на мрака в Топ 10 на класацията "Billboard Hot 100" за пръв път от над 30 години, но и вдъхнови легендарния певец за първи солов албум от десетилетие насам. В година, в която бе преследван от непрекъснати здравословни проблеми, Ози откри утеха в работата по нова музика и подкрепа в лицето на продуцента на Малоун - Андрю Уот.

Албумът "Ordinary Man", който излиза на 21 февруари, съдържа 11 песни, композирани и записани с подкрепата на звезден състав, състоящ се от Дъф МакКейгън (Guns N' Roses), Чад Смит (Red Hot Chili Peppers) и Андрю Уот. От издадените до момента сингли изглежда, че ни очаква многолик албум, съдържащ както енергични, така и по-сантиментални и лични песни като "Ordinary Man" например. Заглавната композиция е със специалното участие на Елтън Джон, а освен него гост-партии в албума има и Слаш. 

Red Hot Chili Peppers - неуточнено 

Новата година започна обещаващо за RHCP - множество фенове са вперили поглед в групата заради завръщането на Джон Фрушанте. Китаристът, свирил с бандата в най-силните й години, се присъедини наново към колегите си след десетгодишно отсъствие и два албума, в които китарата бе в ръцете на Джош Клингхофър. 

Естествено, първото нещо, което почитателите на Red Hot ще очакват да видят, е как Джон ще се включи в концертите на бандата, започващи през май. В по-дългосрочен план, обаче, се очаква и нов албум, върху който се работи още отпреди да бъде обявено събирането с Фрушанте. Материалът е очакван с интерес най-вече защото ще покаже какъв творчески импулс е внесъл в групата китарният герой, чието предишно завръщане, през 1999-та, бе ознаменувано с мултиплатинения "Californication".

Noel Gallagher's High Flying Birds - “Blue Moon Rising” (EP)

Напоследък “мозъкът” на Oasis изповядва философията "по малко, но начесто". Последният дългосвирещ албум на Noel Gallagher's High Flying Birds излезе през 2017-та, но през миналата година бяха представени три EP-та с нови песни и ремикси. Изглежда, че този подход ще бъде използван и през 2020-та - на 6 март е премиерата на поредната част от тази своеобразна поредица, заглавната песен от която вече бе представена с видеоклип.  

В интерес на истината, не всички фенове са във възторг от последните песни, в които Ноъл си е позволил да избяга от стилистиката на големите си хитове. И все пак, любопитно е да видим каква посока е решил да поеме този път един от най-значимите композитори на XX век. 

The Killers - "Imploding The Mirage" 

The Killers са пример за успешна група - излезлият преди 16 години “Hot Fuss” е един от най-добрите дебюти. Оттогава насам бандата издаде още четири албума с нестихващ успех. И всичко това в непроменян от 2002-ра състав.

През пролетта на тази година се очаква да излезе “Imploding the Mirage”, шесто заглавие в дискографията на бандата от Лас Вегас. Ако всичко върви както до момента, ще станем свидетели на пореден шедьовър с продажби в благороден оттенък. В края на май групата тръгва на мащабно турне из Европа, за да отпразнува появата на новите песни. 

The Strokes - "The New Abnormal"

В първите 15 години от съществуването си The Strokes направиха две серии, в които издаваха албум след албум в разстояние на не повече от 2-3 години. Така беше до 2013-та, когато излезе последният им такъв до момента. Единственият нов материал на квинтета оттам насетне бе EP с три песни, издадено през 2016-та. Групата дори изпадна в концертна хибернация, като допреди май 2019-та не бе изнасяла концерт от над две години. 

Днес The Strokes отново набират инерция със серия от концертни и фестивални участия. На 11 февруари бе оповестена подробна информация относно новия албум на състава. Той е наречен "The New Abnormal" и ще се появи на пазара на 10 април. Продуцент, както се предполагаше, е Рик Рубин, а за обложка на творбата е използвана картина на Жан-Мишел Баския. Успоредно с новината бе представен и първи сингъл от предстоящия албум - придружената от красив анимиран клип песен "At The Door". Седмица по-късно излезе още една нова композиция, “Bad Decisions”, чиито сходства с “Dancing With Myself” на Били Айдъл са нескрити. В “The New Abnormal” ще присъства и меланхоличната “Ode To The Mets”, песен която The Strokes изпълниха за пръв път на живо в новогодишната нощ на 2020-та.

ABBA - неуточнено

Всеки реално разсъждаващ човек, независимо от музикалните си пристрастия, би потвърдил твърдението, че ABBA са машина за хитове. Платинените албуми и успешните филми и мюзикъли са само част от фактите, потвърждаващи тезата, че квартетът е най-успешния музикален продукт, излизал от Швеция (прощавай, "Final Countdown").

Затова е съвсем разбираемо появата на нови песни на четворката да буди някои въпроси. Дали след над 30 годишно отсъствие групата ще оправдае очакванията с новите си композиции? В духа на миналото ли ще са те или звученето ще е модерно? Ще танцуват ли феновете в напреднала възраст така, както през 1974-та? 

Адел - неуточнено

Време е да се въоръжим с търпение. Феновете на Адел в очакване на новия албум на певицата, а всички останали - заради новите и песни, които ще звучат по радиа и музикални телевизии на всеки кръгъл час.

В средата на февруари, по време на сватбено тържество, английската изпълнителка е съобщила на гостите, че могат да очакват нов неин материал през септември. Подобна информация по-рано бе съобщена и от мениджърите и.

Ако Адел спази традицията да кръщава албумите си на възрастта, на която е при създаването им, то новият материал би трябвало да излезе под името “31”. Мнозина предполагат също, че неотдавнашният развод на певицата ще намери сериозно място в актуалното и творчество.

La Roux - “Supervision” 

Когато през 2009-та грабна “Грами” за “Най-добър електронен албум” La Roux беше дуо. Пет години по-късно се появи албумът “Trouble in Paradise”, чието заглавие донякъде описва тогавашното състояние на проекта - той бе напуснат от съавтора и ко-продуцент Бен Лангмейд и остана еднолично дело на певицата Ели Джаксън.

Шест години след раздялата пристига новият, трети по ред албум на La Roux. Излизащият на 7 февруари “Supervision” вече бе представен с три сингъла, а съвсем скоро ще чуем и останалите пет песни, които вероятно ще се забиват в главите ни и с помощта на радиостанциите за поп музика.  

Gorillaz - “Song Machine” (YouTube поредица)

Няма да изненадам никого ако кажа, че Gorillaz е проект, създаден, за да изненадва. Тази година хората, развили сценичното представяне на физически несъществуващи личности, далеч преди други да възродят покойници чрез холограма, ще ни въвлекат в “Song Machine”.  

Тук обаче не говорим за албум, а за YouTube поредица. В нея, на произволни дати през годината, ще получаваме видеа на Gorillaz и гости, записващи нови, общи песни в студио. Първият такъв епизод, с участието на рапъра slowthai и пънк рок дуото Slaves, излезе на 30 януари и представи песента “Momentary Bliss”. Във видеото присъстват и реалните, и виртуалните членове на групата, а кой още ще им гостува предстои да разберем. 

Кендрик Ламар - неуточнено

Дори и да си рокендрол поклонник като мен, когато разбереш, че хип-хоп артист печели награда “Пулицър” в категория “музика” (като първи представител на жанр извън джаза и класиката) трябва да чуеш за какво става дума. 

Престижното отличие бе върха на планината от успехи, които албумът DAMN от 2017-та завоюва. Ламар продължи победоносния си ход и на следващата година с курирания от него албум, съпътстващ филма "Black Panther". 

Слухове за нов солов материал на Кунг Фу Кени циркулират отдавна. Засега всичко е в сферата на догадките, но едно е сигурно - 32-годишният рапър е поставил голяма летва, която трябва да надскочи.

На българския фронт? 

Свит музикален пазар като българския трудно може да се сравнява с развитите в това отношение страни. Но това не значи, че и тук няма музика, заслужаваща внимание. Една от сигурните премиери на нов албум е тази на Рут Колева в средата на февруари. В края на миналия месец пък поетът с китара Митко Таралежков представи дебюта на своя проект “Таралеща”.

Не само у нас, а и по света тепърва ще бъдат обявявани още нови издания, които ще гонят тишината и ще носят удоволствие на сетивата. Сред артистите, които пропуснах да спомена са Алиша Кийс, Tame Impala и Weezer. А може би и вашият любим изпълнител. 

Но това е без значение - музиката, както и всяко друго изкуство, е нещо субективно, но крайната и цел е една - да ни прави истински смислени същества.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт