Греъм Нортън: комикът, който прописа на 50

Романът „Мъртва точка“ излиза на български език на 17 януари.

На 4 април 1963 година в Дъблин проплаква момчето, което предстои да разсмива света, знаменитостите и техните фенове. Ражда се комикът, автор, коментатор и журналист Греъм Уокър - петкратен носител на БАФТА за комедийния си телевизионен шедьовър "Шоуто на Греъм Нортън".

Греъм посещава Bandon Grammar School в West Cork, а след това и University Collegе, където през осемдесетте прекарва две години, изучавайки английски и френски, но прекъсва, след като получава нервен срив, по време на който абсолютно отказва да напусне стаята си. Кой би могъл да повярва, че един от най-видните комици на нашето време някога се е затварял сам в стаята си, отказвайки да я напусне? Докато живее в Лондон преживява и травма и от побой. Непознати хора го пребиват на улицата и кръвта му изтича почти до смърт, докато не се явява възрастна двойка, която да повика линейка и да го спаси. 

В живота му обаче предстоят нови, различни и интересни предизвикателства. Озовава се в космополитния Лондон, където посещава специално училище по реч и драма и по това време работи като сервитьор. Тогава избира да се представя с името на прабаба си, защото по онова време вече има актьор Греъм Уокър. Така постепенно започва да се оформя явлението Греъм Нортън.

Привлича вниманието на пресата с драг комедийното си превъплъщение като Майка Тереза от Калкута в рамките на Edinburgh Festival Fringe. Постепенно започва да получава роли и да се появява в телевизионни предавания като комик, а не след дълго става и водещ на собствено предаване So Graham Norton по Channel 4. По това време Нортън вече напълно открито заявява, че е хомосексуален, но не е това причината да си навлече гнева на обществото, а фактът, че си позволява в ефир да си направи шегичка с току-що починалия вокалист на Бий Джийс Морис Гиб. Налага се официално изявление от страна на телевизията, както и лично обръщение към аудиторията от страна на самия Нортън. 

Името му бързо добива популярност и през 2004 година радио Таймс го обявява за най-влиятелния човек в сферата на телевизионната комедия. Предстоят дузина награди, които Нортън продължава да печели и до днес. Последното си отличие получава през 2018 година, когато Шоуто на Греъм Нортън е отличено за най-забавно предаване по време на British Academy Television Awards. 

Шоуто на Греъм Нортън е абсолютен фаворит на зрителите с вече почти 500 епизода зад гърба си. Част от гостите, с които Греъм разговаря и които разсмива, са Дъстин Хофман, Жулиет Бинош, Гордън Рамзи, Джон Малкович, Рийз Уидерспуун, Ози Озбърн, Робърт Дауни Джуниър, Кейти Пери, Шер, Брадли Купър, Ема Томпсън, Тери Гилиъм, Даниел Радклиф, Робърт де Ниро, Чарлийз Терон, Ан Хатауей, Джейк Гиленхоук, Том Ханкс, Гуинет Полтроу и още, и още…

За шоуто, както и за постиженията на Нортън, може да се говори безкрайно дълго. Момчето, което някога се затваряло в стаята си, лесно намира своето място под слънцето и прожекторите. 

Днес Нортън може да се похвали и с няколко книги зад гърба си. Казва, че самият път на писателя е много труден. Минава през перипетии с намирането на агенти и издателства. Шеговито споделя, че тъкмо бил навършил 50 години и си е помислил: "Е, какво не съм правил? Не съм писал книга“ и ето така започва да пише. За историите си се вдъхновява от различни случки, които майка му разказва. Греъм споделя, че се наслаждава на красиви изречения, когато чете, но и обича в историята да има действие. Именно това ще изживеем и в романа му "Мъртва точка“, който излиза на български език на 17 януари. Вълнуваме се да прочетем книгата, за която пресата се изказва повече от ласкаво:

"Съкрушително красив и съкрушително трогателен роман.“

Дейли Експрес

"Емоционално сдържан и дълбоко проницателен.“

Сънди Таймс

"Един от най-автентичните дебюти през последните години: проникновен, без излишна езикова ексцентричност, с умело и нежно изградени убедителни образи. Наистина хубав роман.“

Джон Бойн, Айриш Таймс 

бюлетин

още авангарт