Гурме пътешествие с Гордън Рамзи

Да чакаш месеци за място в ресторанта му? Струва си.

Един от най-известните британски шеф-готвачи отдавна си е извоювал името на човек, който не прави компромиси. Светът на модерната кулинария е като приятна музика за всеки, който обича да яде вкусно, интересно и красиво. В свят, обърнат към добрата кухня, Гордън Рамзи е звезда. 

Humble Pie Rights Limited/Justin Mandel

Гордън Рамзи е на 52 години, роден в студена Шотландия и е първенец сред кулинарните шефове, критици и телевизионни готвачи, които светът познава. Първата му поява по телевизията е през 1998 година, а последната, която вече може да гледате у нас по National Geographic, се нарича "Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател”. 

През 2001 година Рамзи се превръща в първия шотландец с три звезди "Мишлен”. И ако сте имали шанса да посетите ресторанта му в Челси, Лондон, то ще разберете защо. Изисканата кухня, която Рамзи препоръчва и предпочита, е на толкова високо ниво, че за свободно място в някой от ресторантите му се налага да чакате месеци наред. Но си заслужава. От "Мастър шеф”, през "Кухнята на ада”, до кулинарната поредица Boiling Point, с която дебютира на малък екран, Гордън има завидна репутация на кулинарен гуру, безкомпромисен към мързела и лошата храна. Който може да научи онези, които внимават, на магията на добрата кухня.

Humble Pie Rights Limited/Justin Mandel

Последното му телевизионно приключение се нарича "Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател”. В него ролите са обърнати. Вместо да вика и да дава настъвления с типичния си имеративен тон, тук Гордън се учи на кухня и храна, до каквато много от хората никога не биха се докоснали. Пътешествието му минава през Перу, Лаос и Мароко до Хаваи, Аляска и Нова Зеландия. Рамзи преминава стремглаво през долини, гмурка се в океани, прекосява гори и изкачва планини в неуморно търсене на кулинарно вдъхновение. 

National Geographic/Mark Johnson

Аферата на Гордън с телевизята е дълга и разноцветна. Кариерата му в кухнята и кулинарията започва случайно. В началото този майстор със звезди "Мишлен“ всъщност иска да бъде футболист. След нараняване, което слага край на надеждите за кариера във футбола, той се връща в училище, за да завърши... курс по хотелиерство. Очевидно е, че Гордън има естествен талант и може би затова се обучава при някои от най-добрите готвачи в света като Албер Ру и Марко Пиер Уайт в Лондон и Ги Савуа и Жоел Робюшон във Франция. Няколко години по-късно той вече носи титлата "главен готвач“ Aubergine в Лондон, който след три години под неговото ръководство получава две звезди "Мишлен“. Само пет години след това, точно стъпил в своята 30-та годишнина, Гордън открива първия си ресторант - Restaurant Gordon Ramsay. Днес това е ресторант с три звезди "Мишлен“ и най-дълго задържалият тази награда. И двата ресторанта, с които кариерата на този мастър стартира, все още се радват на огромна популярност в Лондон и в този смисъл, ако искате да ги посетите, то трябва да си направите резервация от рано. 

National Geographic/Ernesto Benavides
 

Към днешна дата Гордън Рамзи има ресторанти по цял свят – от Доха през Лас Вегас до Париж. Може да го срещнете под формата на изключителна кухня и високо ниво на кулинария почти навсякъде по света и да му се насладите. Телевизията пък е нещо като втори дом на Гордън. Той и малкият екран се намират през 1998-а и до днес са непрекъснато заедно, като през 2016-а шеф-готвачът дори прави свое собствено студио и продуцентска къща, под чиято шапка излизат доста кулинарни формати. Включително и последното му предаване.

Както се казва, Гордън Рамзи е разностилен. National Geographic сподели предпремиерно, че ще поднови "Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател“за втори сезон. Снимките ще стартират по-късно тази година на още по-интересни места. И ако гледате който и да е от епизодите ще разберете, че няма нищо по-секси от мъж, който готви добре. А Гордън Рамзи е именно такъв.

Популярният британски кулинар Гордън Рамзи се завръща по National Geographic с втори сезон на "Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател“.

 

бюлетин

още авангарт