Васко Василев – марсианецът от България

Испанското му турне е за всички почитатели на огнената музика. Кодовата дума е дуенде.

10-ти ноември, паметна дата в българската история, е всъщност избрана случайно като начало на актуалното турне на българския цигулар Васко Василев. Плевен е градът, който посреща най-напред гениалния майстор на цигулката, който представя новия си проект Passion Flamenca.

15 концерта за 15 дни и хиляди продадени билети за многобройните му почитатели, които не пропускат нито една от срещите с артистичния Васко Василев. Той не изневерява на пакостливостта си, която обгрижва и съхранява от дете, и винаги пази сценичните си изненади до последния момент.

"Обичам испанската музика, винаги съм я обичал. Казват, че за да си добър в изпълнението на тази музика, трябва да имаш дуенде“, коментира Васко Василев, а ние сме повече от сигурни, че дори и онези, които не знаят точното значение на тази дума, ще я усетят в проявленията й от сцената, на която застава Васко. 

Испания е татуирана завинаги в сърцето му. Там е и мястото, където е избрал да живее през по-голямата част от времето. Чести лети между Лондон и Валенсия, където се намира къщата, която дели с любимата си Томо, усмихната и щура японка, в квартал, където живеят колоритни градски герои.

"Веднъж доведох в студиото на къщата колегите от "Чамбао“, които в Испания са големи звезди, и оттогава гледат на мен като на божество. Симпатични хора със силно изразени бунтарски характери са моите съседи. Все едно, че живеем в голяма филмова продукция!“, разказва Васко Василев.

Филмите в живота му се сменят често и са с различни заглавия. Като дете, заради изумителния си талант да владее цигулката, се радва на вниманието на властта и партийните лидери. И досега се носят легенди за срещата му с тогавашния партиен и държавен ръководител Тодор Живков, който след изпълнението на Васко, попитал: "Какво да ти подаря?“. До детските му уши достигнали какви ли не подсказвания, включително апартамент, но гордо детето извикало: "Кофа сладолед!“. Оттогава та до сега мечтите на Васко никак не съвпадат с мечтите на големите хора, защото мисля, че съвсем съзнателно, е избрал да си остане дете. Дори не мисля, че е избор, а следване на сърцето.

Пак там живеят любимите му хора – родителите, сестрите, приятелите, Томо, Памела, майката на Ванеса Мей, която е истинският му север, и един човек, който превръща целият безпорядък на пръв поглед от време и ангажименти, в точно разграфен план – личният асистент на Васко и негов бизнес партньор в компанията им "Пинг Понг“ – Петя Иванова. Тя е винаги готова за щурите идеи на Васко, които обикновено хрумват в най-късните часове на нощта или най-ранните през деня. Хармонията помежду им е завладяваща и вдъхновяваща и резултатът са стотиците проекти, създадени и организирани заедно.

Поредното приключение е Passion Flamenca, чиято софийска премиера е 26-ти ноември, по традиция в зала №1 на НДК. Финалът е на 27-ми ноември с концерт в Благоевград, след което Васко Василев се отдава на заслужена кратка пауза с любимите си хора. Почивка или ваканция са думи, които не съществуват в неговия речник, защото близките му знаят – шило в торба не стои.  

Гала концерт в Бъкингамския дворец 

Васко Василев, Стинг и Памела

 

бюлетин

още авангарт