Гурме и кино

Филми, в които се перфектно си партнират добрата кухня и добрата кинематография.

Гурме кухнята и храната показват отношението ни към света и вкусната страна на живота. Подобно на киното. То е като храната, но го консумираме с различни сетива. Носи ни същото удоволствие и ни храни почти по същия начин. 

Затова днес ви представяме селекция от няколко филма, в които гурмето среща седмото изкуство. 

Шоколад 

Джоан Харис пише роман за страстната история между един мъж, едно градче, една жена и много шоколад. Холивуд решава да го филмира, като поверява историята във вещите ръце на Ласе Халстрьом и Робърт Нелсън Джейкъбс. Нещо като Никълъс Спаркс на екранизациите в Холивуд. Ролите пък са поверени на красивата френска звезда Жулиет Бинош и ... Джони Деп. Тя влиза в ролята на мистериозната Виан, която пристига в малко френско селце и разбунва духовете като си отваря магазин за шоколад точно по време на Великите пости. Джони пък е циганина Ру, който й помага да организира “Фестивал на шоколада”, за да не бъде изгонена от града. И всичко това на фона на много любов и изкушения. Ако сте на диета... е, ще трябва да я отмените заради този филм.

Добра година 

Най-добрите истории в Холивуд първо са били добри истории на хартия. Случаят и тук е същият. Питър Мейл – любител на виното и френската кухня, решава да опише собствената си история в роман. Романът става хит, а Ридли Скот купува правата, за да го филмира. Историята разказва за Макс – страшно успешен борсов агент, който трябва да си вземе седмица почивка, за да се занимае с наследство във Франция, което неочаквано получава – къщата и винарната на чичо си. Макс отива във френската провинция с една цел – да се отърве от мястото и лозето набързо, за да се прибере в широкия си и модерен апартамент. Но нещата рязко се променят, когато отива там, спомня си за детството си и се запознава с красивата и темпераментна Фани. Не, не се бъркайте. Това не е любовна история, това е история за вино, Франция, изпечени престъпници и много гурме кухня. 

Джули и Джулия 

Две истории, два града, две времена. Първата история разказва за най-известната жена във френската кухня – госпожа Джулия Чайлд, която решава да се посвети на готвенето, защото й е скучно във Франция и защото онова, което обича повече от мъжа си, е да яде. Тя става и една от първите жени професионални готвачи със собствено кулинарно предаване. Втората история разказва за Джули Пауъл, която живее в наши дни, води скучен живот и има най-гадната работа на света. Един ден тя напуска, за да се посвети на кулинарията и за целта  решава да си направи кулинарен блог, в който в рамките на 365 дни да сготви всичките 524 рецепти от книгата на Джулия Чайлд. Блогът й става световноизвестен, както и книгата, която Джули пише по-късно по него. Това са две истински истории - на Джули и на Джулия.

Рататуй

Филмът на Брад Бърд от 2007-а печели "Оскар“, но по-важната му функция в света на киното е, че показва на малки и големи, по един забавен и великолепен начин, че трябва да имат отношение към хубавата храна. "Рататуй“ е прекрасен разказ, нарисуван магически, за вкусната храна, домашната кухня и майсторството на готвачите. И за една мишка с големи мечти.

бюлетин

още авангарт