С Брижит Бардо под мишница

Части от ръкописи на известни исторически личности, кинозвезди и писатели скрити в дамски чанти.

Първоначално идеята е възмутила доста културолози. Но когато впоследствие се оказва, че пазарният трик е проработил, възмущението на изследователите на изкуството вече е нямало значение.

И така, да караме подред. Преди година на пазара за луксозни стоки излиза нов швейцарско-германски стартъп MYSTERY BAG International, който предлага предмети-уникати. Част от продукцията представляват дамските кожени чанти SEKRÈ (тайна). Уникалното на тези чанти е, че някъде в тях има скрита частица от оригинален ръкопис на известна личност – от политиката, литературата или киното. Дали притежателката на чантата ще се похвали пред приятелките си, че носи със себе си тези скъпоценни букви, е изцяло нейно решение. Може да остави тайната да си бъде тайна.

Артефактите са изкупени от аукциони по целия свят, от частни колекции, от търговци с предмети на изкуството. Подложени са на щателна проверка от съответните специалисти, така че да бъдат отстранени каквито и да съмнения относно оригиналността им. След което в присъствието на нотариус ръкописите са разрязани. Да се постъпи така с писмо, излязло изпод ръката на Наполеон, се смята за кощунство. Ако зависеше от историците и културолозите, те със сигурност биха забранили този акт. От фирмата-производителка обаче уверяват, че преди да се решат на това действие, са направили анкета сред 950 потенциални притежателки на такива чанти и жените са били във възторг от идеята. Всяка от тях би си платила нужната сума, за да има такава чанта и съответно да се превърне в ходещ експонат от художествена галерия. Аргументът на производителите е, че милиони такива ръкописи залежават някъде из папките на колекционери и по никакъв начин не стигат до широката публика. Ето сега чрез чантите се прокарва коридор между великите личности и платежоспособните дами.

Ниските банкови лихви принуждават все повече имотни хора да инвестират в ценни предмети. От 90-те години на миналия век дамските чанти се считат за такива предмети, аукционната къща "Кристи‘с“ дори е отворила отдел само за луксозни чанти. В този смисъл чантите SEKRÈ са едновременно инвестиция и допир до света на изкуството.

Първата серия се състои от 33 чанти, в които има частица от писмо на английската кралица Виктория, писано през 1855 г. Серията е пусната през май тази година и чантите с ръкописа на една от най-великите жени вече са изчерпани. Купени за цена 2450 евро, на аукционите отделните чанти вече вървят между 5 500 и 7 000 евро.

В продажба в момента се намират чанти с надраскани на ръка бележки от 2010 г. от Брижит Бардо. Пуснати са 322 екземпляра с първоначална цена 1900 евро, която вече е стигнала до 2020 евро. И още с писмо от 1829 г. на крал Фридрих Вилхелм III (160 чанти). Подготвят се чанти с ръкописи от руската царица Елисавета Алексеевна (85 чанти); холивудската звезда Катрин Хепбърн (50 чанти); Казанова (145 чанти) с първоначална цена 3950 евро; с други бележки от Брижит Бардо; с писмо от 1963 г., написано от Марлене Дитрих (54 чанти), първоначална цена 2320 евро; с писмо от 1895 г. на Александър Дюма-син…

Скъпоценните букви са сложени в специално покритие, така че да останат неподвластни на капризите на времето и характера на новите си собственички.

Експертите твърдят, че в дигиталната ера, когато писането на ръка става все по-голяма рядкост, надрасканите с мастило думи увеличават цената си. Както и всичко, създадено с ръка, а не с машина. Дали парчетата "световна история“ обаче ще послужат за опазването й или ще задълбочат процеса на разпиляването на ценностите, на този етап никой не знае.

Засега чантите с буквите са скъпа играчка за онези, които се чудят в какво да инвестират. Вероятно се надяват, че постъпват правилно, влагайки своите пари в чантата с тайните от миналото.

бюлетин

още авангарт