Скоростното момиче Сандра Бълок

Съвсем скоро предстои екранизация на биографията й.

Дали ако през 1994 г. имаше FaceApp, Сандра Бълок щеше да се изкуши и да се види като стара? Да се види такава, каквото е днес? Защото от гледна точка на една 30-годишна жена 56-ият рожден ден е нещо много далечно, напред в бъдещето и направо същинската старост.

Звездната година за родeната на 26 юли 1964 г. Бълок е тъкмо 1994 г., когато излиза филмът с нейно участие "Скорост“. Ани, героинята на Бълок, е пътничка в автобус, отвлечен от терорист (Денис Хопър), който иска подкуп. Ако скоростта на автобуса падне под 50 км/ч, той ще се самовзриви. Ани е тази, която успява да поддържа високата скорост и така да съдейства на специалния екип, предвождан от полицая Тревън (Киану Рийвс). "Скорост“ надгражда всичко правено до момента в екшън-киното, което има и своето финансово измерение: струващата около 30 милиона долара продукция има приходи от 350 милиона. По онова време компютърните ефекти са в бебешки пелени, голяма част от сцените са заснети в натура на все още непусната в експлоатация магистрала в Калифорния. Сандра Бълок дава всичко от себе си и усилията й не са напразни – киноиздания и жълта преса вкупом обръщат очи към нея.

Освен добрите й физически дадености се обсъжда и евентуалната й връзка извън киното с екранния й партньор Киану Рийвс. Повече от 20 години и двамата отричат. Чак миналата година в интервю Бълок казва, че не е била безразлична към Рийвс:

"Днес, като се връщам в ония години, виждам отново колко хубав беше той. Наистина беше трудно да му устоя. Но очевидно в мен е имало нещо, което не му е допаднало, затова така и никога не излязохме заедно.“ Според актрисата това е причината и до днес двамата да са добри приятели.

Следващата година Сандра Бълок сменя жанра и участва в романтичния филм "Докато ти спеше“, след като Джулия Робъртс се отказва малко преди снимки. Стъпката й не е напразна, тъй като влиза в полезрението на големите награди и й носи първата номинация за "Златен глобус“. Следващите роли не представляват изключителен принос за киноизкуството, но пък са добри за джоба на Бълок. Лицето й явно се харесва на публиката, филмите, в които участва, са касови първенци и тя се нарежда сред първите десет най-добре платени актриси в Холивуд. Дори и когато изпълнява второстепенна роля, продуцентите предпочитат да я сложат на плаката, какъвто е случаят с екранизацията по Гришъм "Време да убиваш“ (1996).

Скоростта, с която се развива кариерата й, дава повод на Холивуд да направи продължение "Скорост 2“. Но както обикновено се случва с продълженията и това печели само "Златна малинка“, а Бълок се сдобива със същата награда за най-лоша актриса. Следващите роли продължават тенденцията на крива между "Златен глобус“ и "Златна малинка“, както и тематично между екшън и романтични героини. Има няколко номинации за "Оскар“ и една спечелена награда за женска роля – през 2010 г. за изпълнението си в "Сляпата страна“. Любопитна подробност е, че в деня преди връчването на "Оскар“ тогава 45-годишната актриса получава поредната "Златна малинка“ за друг филм. Бълок отива на церемонията и приема лично "Малинката“ – нечувано и невиждано в историята на приза за най-лошо постижение.

www.oscar.go.com

Номинации и награди съпровождат актрисата и когато отбелязва своята 50-годишнина. През 2014 г. тя е избрана от People’s Choice Awards за най-любима комедийна, най-любима киноактриса, както и за най-любима филмова двойка заедно с Джордж Клуни във филма "Гравитация“.

50-ият ми рожден ден ми донесе нещо като облекчение – разказва в интервю актрисата. Вече изобщо не се тревожа за неща, които ме тормозеха, когато бях на 30. Научих много в тези години и сега знам, че огромен товар се е махнал от раменете ми. Това е товарът на представата какво другите очакват от теб: как трябва да изглеждаш, как да се държиш, какво да кажеш. Когато човек се съобразява с очакванията на другите, губи собствената си оценка, става несигурен, изпада в непрекъснати съмнения. Затова сега харесвам много повече днешната Санди, отколкото онази преди 20 или 30 години. Тогава не бях щастлива. А сега сутрин се събуждам и знам, че завися само от себе си. Казвам си: "Това ще е един хубав ден.“ С остаряването човек започва да разбира, че не е създаден за вечността и че времето му изтича. И започва да се пита защо ли си го е губил в глупости.“

5 години по-късно Сандра Бълок може да си позволи да прави неща само за себе си. От 1998 г. работи и като продуцент, последният й филм, който продуцира и играе, е "Кутия за птици“ – излъчен неотдавна по "Нетфликс“. През юни т.г. за изпълнението си в него Бълок стана носителка на първия приз за най-плашеща роля на филмовите и телевизионни награди на MTV. В речта си актрисата съобщи, че е посветила "Кутия за птици“ на децата си, макар че те ще могат да го гледат, чак когато станат на 21 години. "Вие сте моят свят, много ви обичам. За вас съм готова да преместя планини“ – каза на церемонията тя.

Че е приела да участва и продуцира "Кутия за птици“ единствено заради децата си, Бълок казва и по-раншно интервю:

В последните години Холивуд много се промени – обяснява в края на миналата година тя – и то не само за мен, а въобще за жените. Но тази бърза промяна в бранша съвпадна с това, че аз станах майка. Изведнъж забелязах, че за мен няма нищо по-важно от това да стоя у дома и да се грижа за децата си. Животът ми престана да е само мой, той засягаше децата ми или най-вече тях. Което означаваше, че каквото и да правя, първо трябва да го съобразя с тях. Затова отказвах роли. Предпочитах да стоя у дома. Професионалният свят ставаше все по-голям, но аз исках да се свия у дома.

Режисьорката Сузане Биер й предлага сценария за "Кутия за птици“ от няколко години. Бълок обаче отказва – историята за края на света й се струва интересна, но не я вълнува лично.

Преди две години проектът отново се оказа при мен. И ме грабна. Не знам какво се беше променило. Вероятно нищо. Може би промяната беше у мен, че междувременно бях станала майка. И внезапно открих, че това не е просто обикновен трилър, а разсъждение за майчинството и семейството. Става дума за това колко е страшно да имаш деца, за страховете, които се развиват във възрастния човек, когато стане родител. За моите страхове.

Както това се играе пред камерата?

Снимките бяха много напрегнати – разказва Бълок. – Много ми беше мъчно за двете петгодишни деца, които бяха моите филмови партньори. По сценарий трябваше да се държа грубо с тях. Три месеца денем бях строга филмова майка с тях, а вечер любяща и нежна с моите деца. Странна ситуация.

Бълок осиновява сина си Луис през 2010 г., след като се развежда с Джеси Джеймс, а дъщеря си Лейла през 2015 г. Днес те са на 9 и 6 години. Бори се срещу използването на определението "осиновени“, твърди, че няма значение как са се появили децата в семейството й, важното е, че са част от него. "Надявам се, че всеки ден ставам все по-добра майка. Да имаш деца е благодат и трябва да му се насладя.“

В същото време се оказва, че съвсем скоро Сандра Бълок ще се върне към собственото си юношество. Amazon Prime обяви наскоро, че подготвя филм за младежките години на актрисата. Сериалът ще представя музиката от 80-те години на ХХ век и по жанр вероятно ще се доближава до мюзикъла. Действието ще се развива в южните щати на САЩ, където Сандра Бълок е прекарала студентството си. Музикални банди, наркотици, странници, аутсайдери – това е средата на най-музикалното десетилетие от миналия век. Кой ще изпълнява ролята на младата Бълок, още не е ясно. Знае се само, че продуцентите от Amazon Prime ще заложат на огромната популярност на актрисата сред днешните американски младежи и затова посягат към биографията й. Бълок е дала съгласието си. 56 години са достатъчни за екранизиране, нали.

бюлетин

още авангарт